Ung, pigg och frisk! Eller? – Skåneveckan för psykisk hälsa 2018

Hur kan vi förebygga psykisk ohälsa bland unga? I samband med Skåneveckan för psykisk hälsa anordnar Helsingborgs stad en förmiddag på Nicolaiskolan den 11 oktober.

Ställ frågor och kommentera under dagen på vår klottertavla.

Se livesändning från dagen via Facebook.

Om dagen

Hur kan du upptäcka och förebygga psykisk ohälsa i ett tidigt skede? Vad kan du göra själv? Vem ska du vända dig till? Vågar du prata om hur du mår och vad som stressar dig? Vad kan du göra som anhörig, vän eller lärare? Dagen är särskilt riktad till dig som är ungdom eller möter ungdomar i ditt yrke.

Tid

Torsdagen den 11 oktober, klockan 08:30-12:00.

Plats

Nicolaiskolan (Kultursalen), Studievägen 2, Helsingborg

Anmälan

Förmiddagen är gratis och öppen för alla. Det går även bra att komma på enskilda föreläsningar. Anmäl dig via formuläret nedan för att vara säker på en plats. Om du vill anmäla en hel grupp eller klass kan du mejla direkt till: david.bergstrom@helsingborg.se

Schema för dagen

08:30 Inledning
08:40-09:20 Hälsoronden – Deppig, stressad eller utmattad? Vart ska jag vända mig? (Alexander Siotis)
09:25-10:10 Sveriges vanligaste psykfall (Malin Jensen)
10:10-10:30 Bensträckare
10:30-11:00 Film: Tonårshjärnan (Part)
11:05-11:50 Machokultur och psykisk hälsa (Under kevlaret)
-12:00 Avslutning

Om föreläsarna och programpunkterna

Alexander Siotis är läkare och grundare av Hälsoronden
Hälsoronden är en interaktiv föreläsning om hälsa, sjukdom och hur du hittar rätt i vårddjungeln. Alexander fick priset som Årets samhällsinnovatör 2017 i Helsingborg, för sitt arbete med Hälsoronden.

Malin Jensen är arbetsmiljökonsult och beteendevetare
Föreläsningen ”Sveriges vanligaste psykfall” är en personlig berättelse om att leva med psykisk ohälsa. Utifrån egna erfarenheter, intimt och med glimten i ögat utmanar Malin Jensen, i rollen som attitydambassadör, våra attityder och föreställningar. Läs mer om Malin här.

Part (Preventivt arbete tillsammans) jobbar med förebyggande projekt för barn och unga
I Part samverkar Helsingborg, Landskrona och Region Skåne och genom projektet Pshout arbetar de för minska den psykiska ohälsan bland unga tjejer, bland annat genom fysisk aktivitet. Läs mer om Part här.

Under Kevlaret är en ideell förening som arbetar mot machokultur samt förebyggande, opinionsbildande och stödjande för killars psykiska hälsa
Vad innebär det att vara kille idag? Varför tycks det fortfarande vara så svårt för killar att prata känslor? Varför skriker killar högst i klassrummen? Kan det vara machokulturens fel? Vad är förresten machokultur och hur mycket kan den egentligen påverka oss? Läs mer om Under Kevlaret här.

Flyer

Här är en flyer för evenemanget som du gärna får dela, skriva ut och sprida! (pdf)

Vad är Skåneveckan?

Skåneveckan för psykisk hälsa startade i oktober 2010. Sedan dess har den växt sig större för varje år. 2018 års vecka pågår 8-14 oktober. Det är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. Skåneveckan samordnas av Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolan. Arrangörerna är allt i från privatpersoner och brukarföreningar till kommuner och privata arbetsgivare. Du kan läsa mer om Skåneveckan här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *