@AD – en ny mötesplats på Adolfsberg

@AD är mötesplatsen där den röda tråden är samarbete, medskapande, gemenskap och service. Här samverkar flera verksamheter som arbetar för ett trivsammare och tryggare Adolfsberg. Mötesplatsen drivs i samverkan mellan Helsingborgs stad, Stadsdelsmammor, Kulturföreningen Snödroppen och Erikshjälpen Framtidsverkstaden. Det var en liten mingelträff onsdagen 11 september och vår invånarreporter Caroline Åberg var på plats för att checka läget.

På @AD ska alla kunna mötas. Lokalen ska möjliggöra för föreningar och invånare att skapa gemenskap och aktivitet. Målet är att utveckla aktiviteter som efterfrågas av de boende på området, samt involvera och stötta nya föreningar och invånare som vill engagera sig.

  • Stadsdelsmammor ska exempelvis arbeta med föräldrastödjande insatser.
  • Erikshjälpen och Ung Fritid ska ha olika aktiviteter med ungdomar.
  • Familjen läser kommer vara där för att stötta femåringar att lära sig läsa.
  • Kulturföreningen Snödroppen kommer att arbeta med familjeaktiviteter och olika kulturaktiviteter.

När jag kliver in i lokalen möts jag först av Jumana Kassar, som är stadsdelsmamma och Pernilla Kvist, projektledare på socialförvaltningen. Inredningen som omger mig går i blått och orange och bryts av av några mönstrade snurrfåtöljer – allt från Erikshjälpen. Mariam Zaoujan från Erikshjälpen berättar att ungdomar från området har hjälpt till att bära, flytta och släpa upp dessa möbler i somras från Erikshjälpen, som säljer återanvända saker i sin butik. Det ska visa sig att det ligger en tanke bakom inredningen och att en inredare från Erikshjälpen har hjälpt till. Där har man även tagit emot ungdomar som fått prova på att arbeta med återbruk.

Sedan möter jag Rossol Saaid som är arbetsmarknadssamordnare från Erikshjälpen och vänder sig till vuxna för att stötta i att skriva CV, kunna svara på frågor och hjälpa till med att söka arbete.

Vi står med ens i ungdomsrummet och där är Damir Softic från Erikshjälpen och Ernad Idrizovic från Ung fritid. De ska vara där på fredagar mellan klockan 14.00 och 16.30 och vänder sig till ungdomar i åldern 10-13 år. Här kan man spela tv-spel, spela spel eller kanske minipingis. Ernad har kontor på Idrottens hus och har tagit med utrustning därifrån och Damir håller även i fotboll på fredagar för ungdomar mellan klockan 13.00 och 19.00 på kvällen i Västergårdshallen. En fritidsledare, också från Idrottens hus, har frågat tjejerna i området vad de vill göra och det visar sig att de vill göra smycken och arbeta i lera, så det planeras så smått för dessa aktiviteter.

Invånarna efterfrågar mötesplats över generationsgränser

Pernilla Kvist presenterar de gemensamma målen och introducerar uppdraget från socialnämnden, som började med en enkätundersökning och intervjuer på området. Vidare har man pratat med olika aktörer om hur man upplever sitt område och hur man vill utveckla Adolfsberg. Det som framförallt efterfrågas är ett ställe att mötas på. Man upplever att man inte är en del av den stora gemenskapen och att man vill kunna mötas över generationsgränserna. Det visade sig också att man inte upplever centrumet som vidare kul och att nedskräpningen ger en känsla av att man inte bryr sig. Därför är denna mötesplats en lokal att värna om.

Sedan fritidsgården Vippen lagts ner har man saknat en lokal och även i väntan på att det ska byggas ett gymnastikhus. Det finns ett behov för ungdomar att vara någonstans på vintern framförallt, då multiarenan lämnas öde.

Fahim Danish som är IT-ansvarig på Nicolaiskolan är där med sin son Faramarz. Fahim har bott i Landskrona tidigare men har nu köpt lägenhet på Adolsberg och vill fånga upp nya idéer bland invånarna. Hans son vill visa ungdomarna vad de kan göra i framtiden och visa på återanvändning och erbjuda läxhjälp. Han berättar att han på LabLandskrona lärde sig sy, baka och programmera och AI.
– I framtiden vill jag bli kirurg säger Faramarz Danish.

Sanna Davidovic och Arthur Malakowski kommer från studieförbundet ABF och vill hålla i kurser i lätt svenska. Arthur, som mest arbetar med kultur och hållbarhet, är verksamhetsutvecklare och kan hjälpa till att knyta flugor till fiske. Det finns alltså många bra idéer som kan sjösättas på denna plats.

Invigning av aktivitetslokalen är den 21 september på Adolfsbergsdagen. Välkomna då till Södra Hunnetorpsvägen 56!

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar