David tar stryk av Goliat: Gatulaget – Socialförvaltningen

Hittarps IK/Gatulaget mötte socialförvaltningen i en fotbollsmatch på 50 minuter och förlorade denna gång rejält med 2-6. Vår invånarreporter Caroline Åberg var på plats och sammanfattar matchen.

Gatulaget, som i vanliga fall gör en insats för missbrukare och de med psykisk ohälsa, fick på nöten av socialförvaltningen och matchen slutade 6-2. De är en förening som kombinerar nytta med nöje och finansieras av Allmänna arvsfonden. De träffas varje tisdag och torsdag året runt för fotbollsträning på Laröds IP.

Jag möter upp med Qaissar (uttalas Kaisar), Juzel och Linus Nykvist utanför Idrottens hus, för ett samtal om fotboll och livet. De ska möta socialförvaltningen i en vänskapsmatch på området och fler nyfikna sluter upp för att titta så småningom. Qaissar är forward precis som Linus. Qaissar gillar mat och försöker tänka på vad han äter i form av proteiner och kolhydrater.
– Jag väger 113 kilo men det mesta är muskler. Min favoriträtt är lasagne. Jag har tränat i yngre dagar men nu har jag gått upp i vikt och har inte samma kondition som tidigare säger Qaissar.
Qaissar har varit tre månader på återbruket och ska nu börja arbetsträna i Hittarps IK, som han själv fått välja.

Lena Johansson som ansluter har med sin lilla dotter som support. Hon spelar högerforward och är även ledare som hjälper tränaren Kenneth Storvik med laget. Roland Witterström dyker upp och han platsar lite överallt i Gatulaget, som funnits sedan februari 2022.

Andreas Sönerud som spelar ytterback har ett alkoholmissbruk bakom sig och en ADHD-diagnos. Han bor på stödboende på Elineberg och är nykter sedan tre år tillbaka.
– Jag har problem med höga ljud och drack för att komma bort från detta, men det resulterade i ett beroende. Nu har jag vant mig lite grann och använder öronproppar stället, berättar Andreas.

Jung, som är halvkines, är född i buffelns år enligt kinesisk astrologi och det kännetecknar en jordnära och arbetsam person. Jag möter också upp Henrik Johnsson som jobbar på stödboende på Elineberg och känner Andreas. Han spelar däremot i socialförvaltningens lag.

Jag träffar också Joakim Linderström som jobbar för Krami, som är ett samarbete mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och Helsingborgs stad, för personer med kriminell bakgrund och som har svårt att av egen kraft finna arbete. Joakim har jag mött tidigare, då han undervisade i första hjälpen för psykisk hälsa och han ingår också i socialförvaltningens lag. I detta lag ingår även bland annat Adrian, socialsekreterare och Arsim, boendestödjare.

Målkalas för socialförvaltningen

Matchen tar sin början och spelas i 2 x 25 minuter. Båda lagen inleder starkt med varsitt skott på mål och det är Gatulaget i vitt som får första hörnan. Socialförvaltningen, i orangea tröjor, dominerar sedan och gör sitt första mål i fjärde minuten. De har också ett bra försvar och håller tätt i leden. Målis i Gatulaget är aktiv och bra, men släpper in ytterligare ett mål och det står 2-0 till socialförvaltningen. Sedan håller Gatulaget på att spräcka nollan, men icke. Efter ett snyggt anfall blir det äntligen utdelning för Gatulaget med ett mål. De får även fler chanser på mål men det vill sig inte.

Paus.

Efter en välbehövlig vattendrickarpaus tar matchen vid igen och socialförvaltningen fortsätter att dominera och gör ganska raskt tre raka mål. En viss Khoudor El-Laham, som jobbar på Carnot, gör allt som allt tre mål för socialförvaltningen. Gatulaget gör sedan ett efterlängtat mål i slutminuterna men det är Pierre som gör det slutliga målet för socialförvaltningen och sagan är all. Goliat har vunnit över David med 6-2 och nu väntar gruppfoto och prisutdelning.

Några kommentarer från tröttkörda spelare var bland annat:
– Tycker förvaltningskillarna mattades betydligt i andra halvlek, men de hade många duktiga bollkillar, hördes från Gatulaget.