Från gatorna till samhället
Vår invånarreporter Ibrahim El Halabi har gått stadsvandring (walk and talk) med fokus på hemlöshet och missbruk. Här kan du läsa om hans upplevelse.
Onsdagen den 8 juni gick jag på en vandring (walk and talk). Vandringen började på Gåsebäck, genom Söder och slutade i Oceanhamnen. Under vandringen pratade vi om vägen från missbruk och kriminalitet till arbete. Jag fick besöka några verksamheter där jag fick lära sig om missbruk, hemlöshet och arbetslöshet. Min guide hette Linus Nykvist från kamratföreningen G7 (på bilden).
Corner
Corner är en liten verksamhet som ligger på Gåsebäck. Den handlar om vägen från missbruk till arbete och Corner är en bra början på det. Där får du sysselsätta dig genom att ta småsteg som senare ska leda till arbetslivet. Sysselsättningarna där är att bygga saker av trä som säljs i Pingstkyrkans Second Hand-butik, som också ligger i Gåsebäck. Att arbeta på Gåsebäcks mark genom att städa och rengöra den är också en arbetsuppgift.
Här har jag några kommentarer från arbetarna på Corner:
– Det är bra att sysselsätta sig och jobba, säger Johan.
– Det är bra att komma hit, tre dagar i veckan är bättre än ingen dag. Bättre än att sitta hemma och stirra på väggen och göra ingenting, säger Harry.
På Corner träffade jag handledaren Renée Dahl och några andra personer och vi diskuterade vad som leder till missbruk och kriminalitet. De tar exempel som trasslig uppväxt med traumatiska upplevelser, dåligt inflytande och dåliga förebilder. I början kan det också verka lockande med fester och enkla lösningar för att slippa jobba och ta ansvar. Men de menar också att individen har ett eget ansvar för sina beslut.
Linus berättade också om LVM – lagen om vård av missbrukare. Sedan lämnade Linus och jag Corner och gick vidare till nästa plats.
Fenix
Nära Cornor ligger Fenix, som är ett boende för hemlösa. De människor som är och har varit hemlösa, men även de som är hemlösa på grund av missbruk av droger får då lov att ta sig till Fenix där de kan få ett rum och en plats att bo. Men detta ska endast vara en temporär lösning tills besökarna får ett eget boende. Tanken är att man ska vara där i max ett och ett halvt år. Detta berättar Christoffer Zettvall, en beroendeterapeut som arbetar där.
Men det finns såklart regler som besökarna måste följa. Man får inte använda droger där inne och personalen där får inte lov att rota i deras rum för att hitta dessa droger utan de säger då till besökaren att ta drogerna utanför. Det finns också tyvärr en begränsad mängd rum då personalen inte kan släppa in hur många som helst och detta är mest problematiskt på vintrarna då Fenix har flest besökare. Vilket låter rimligt eftersom det är som jobbigast att vara hemlös på vintern för att vädret är dåligt.
Nu var det dags för mig och Linus att lämna Gåsebäck och vandra vidare till Söder.
Hela människan – Café Ria
Nu kom vi fram till Hela människan – Café Ria. Hela människan är ett socialt arbete på kristen grund som har funnits i snart 35 år. Sedan 1983 har de fått i uppdrag av de svenska kyrkorna att skapa ett ekumeniskt, socialt och diakonalt motivationsarbete på kristen grund. Varje år få de cirka 15 000 besök i lokalen på Söder, där de erbjuder mat, kläder, möjlighet till dusch, gemenskap mellan besökarna och även aktiviteter som stöder drogfrihet, berättade Elin, som jobbar där. Varje vardag erbjuds kaffe, smörgåsar och frukost för en billig peng. Denna verksamhet är specifikt till för de hemlösa.
Drivkraften till denna verksamhet är samarbeten de har med socialtjänsten, kyrkornas diakoni, Erikshjälpen och andra organisationer med social inriktning. De får även donationer av frivilliga invånare, men inte endast med pengar utan till exempel kläder och skor. Till sist var det tur att ta oss till den sista verksamheten som ligger i Oceanhamnen.
Skaparverkstad
Det var ett fint väder ute den dagen, även nära havet, men nu var det dags att avsluta vandringen. Mitt sista besök var i Oceanhamnen i skaparverkstaden. Där berättade Marianne Månsson att hennes verksamhet under H22 City Expo är till för att sysselsätta sig, genom att måla, rita och skriva runor. Runor var vikingatidens sätt att skriva skrivspråk. De har även ett samarbete med organisationen Verdandi. Där får de besökare från alla åldrar som deltar i att skriva runor och måla egna målningar.
TEXT: IBRAHIM EL HALABI FOTO: LINUS NYKVIST
Vill du gå walk and talk med missbruksperspektiv? Du har fortfarande chans att anmäla dig.