När kylan kommer
Vår invånarreporter Caroline Åberg har kollat upp vad som gäller för akut hemlösa i vinter med verksamhetschefen Ulrika Skeppstedt på socialförvaltningen.
Ulrika Skeppstedt är verksamhetschef för Vuxen på socialförvaltningen och tar mig med på en genomgång över hur de hemlösa har det i Helsingborg i vinter.
Fenix, som i dagligt tal är ett dygnet runt-boende, tar emot upp till 16 akutplatser för hemlösa när kylan tränger på. Dessutom finns två platser på Malmögatans boende, för kvinnor eller för par, berättar Ulrika Skeppstedt.
Sara Hjert, som är chef på Fenix, gör en bedömning varje kväll om man ska öppna upp akutplatserna för hemlösa och denna blåsiga kväll gör man just det. Dessa 18 extra platser finns alltså att tillgå.
– Under mina 20 år på jobbet har inte en enda nekats plats här i Helsingborg vid extrem kyla. Sedan vill inte vissa och vi kan inte tvinga de som inte vill ha vår hjälp, säger Ulrika.
Socialförvaltningen har två uppsökande boendehandläggare dagtid i Luis Olsson och Caroline Svensson, som är ute och försöker hjälpa hemlösa att få skydd och motivera dem att söka stöd.
På Fenix får de hemlösa kvällsmat, en sovplats och dusch- och tvättmöjligheter.
Ulrika Skeppstedt visar hur många möjligheter det finns för hemlösa att hålla sig aktiva under dagtid på olika ställen som är öppna vid olika tider på dygnet.
– Oftast blir det en runda mellan Hemlösas Hus på morgonen och sedan Värmestugan på eftermiddag-kväll och sedan tillbaka till Fenix. Det finns möjlighet till frukost och lunch på Café Ria och Pingstkyrkan också. De som inte vill in på Fenix erbjuds tält och sovsäck på Hemlösas Hus. På Hemlösas Hus/Värmestugan serveras även mat på kvällen.
Ulrika Skeppstedt säger att Helsingborg är lite av en magnet bland annat på grund av att det är fritt vårdval för Laro-behandling i Skåne. Då söker sig personer från kranskommunerna hit till Helsingborg och mottagningarna som finns här.
– Vi har många Laro-mottagningar och det är en bra behandling, som också kan ge samhälleliga vinster eller ”harm reduction”, att missbrukare inte behöver stjäla eller göra inbrott för att underhålla sitt missbruk.
TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG