Nytt IOP-avtal med Frälsningsarmén
Från och med årsskiftet ingår Frälsningsarmén ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med socialförvaltningen. Vår invånarreporter Caroline Åberg har varit och hälsat på hos Frälsningsarmén på Hantverkaregatan och pratat med avdelningsföreståndare Marija Sunnliden.
2025 ingår socialförvaltningen ett IOP med Frälsningsarmén och det är tänkt att fördjupa samarbetet mellan parterna, menar Marija Sunnliden, som är föreståndare för socialt arbete som även innefattar arbete mot människohandel.
– Jag har en önskan att vi tillsammans ska kunna möta den utsatta individen på ett bättre sätt, säger Marija Sunnliden.
Jag frågar vad ”victim first”-principen betyder, som det står om i IOP-avtalet?
– Det är att sätta individen i främsta rummet samt fånga upp de personer som faller mellan stolarna. Bland dem vi möter är det mest personer från andra länder och det gäller att ha koll på deras status så att man kan hjälpa dem på bästa sätt.
Hon berättar att det värsta med de personer hon möter inom prostitutionen är de som bara ”försvinner” och aldrig får någon riktig uppföljning.
Började med kartläggning
Det var tidigare medarbetaren Emma Cotterill med make som initierade en kartläggning av prostitutionen i Helsingborg i juni 2015. Sedan kom man att samverka med socialnämnden 2016 för skärpa till hjälpinsatserna. 2019 fastslog kommunfullmäktige att det yttersta ansvaret skulle tillfalla socialförvaltningen, som alltså har samordningsansvaret i det nya avtalet.
– Sedan flera år tillbaka har vi försökt få till ett IOP, men det har tidigare fallerat, berättar Marija Sunnliden.
– Sedan hösten 2021 fram till 2023 tog vi på Frälsningsarmén fram en handbok under namnet Stad för stad; den så kallade Helsingborgsmodellen – ett metod- och kunskapsstöd och två olika arbetsmaterial.
Helsingborg var först med att ta fram denna modell på uppdrag av bland annat länsstyrelsen, där en del utgör en lokal studie i prostitutionshandeln och den andra delen utgör intervjuer med personer i nätverket. Här ingår sådana nätverk som polisen, socialförvaltningen, Hotellgruppen, Helsingborgshem, Kvinnojouren, Brottsofferjouren och Respekt Thai.
– Detta spred sig sedan på prov till bland annat Lund och Skövde under ett halvårs tid. I Lund kom det att fortsätta och också omfatta ett större nätverk och det visade sig falla ut lyckosamt.
När man startade verksamheten här för att kartlägga utbredningen av människohandel så lades fokus på hotellen och här fanns också sårbarhetsfaktorer.
– Nu har vi fått med bostadsbolagen Helsingborgshem och Jefast, men hoppas på fler.
Det finns en arbetsgrupp som bland annat består av en socialkonsulent (socionom) som sysslar med uppsökande verksamhet, Marija Sunnliden och två personer från socialförvaltningen. Det finns också en styrgrupp med representant från familjevåldsgruppen på socialförvaltningen.
TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG