Nytt IOP-avtal med Helsingborgs Kvinnojour
Vår invånarreporter Caroline Åberg har varit på Helsingborgs Kvinnojour och pratat med verksamhetsansvariga Jenny Ek Wrobel om det nya avtalet med Helsingborgs stad.
– Det viktigaste med avtalet är långsiktigheten. Tidigare sökte vi verksamhetsbidrag för två år i taget, men detta varar i fyra år säger Jenny Ek Wrobel.
Hon ter sig lite tveksam inför att pratas vid om det nya avtalet som kallas IOP (ideburet offentligt partnerskap). Avtalet om IOP blev klart i somras, efter inledande diskussioner i mars, men börjar gälla först vid årsskiftet. Så det är precis i sin linda, menar hon.
– Jag fick ta till extern hjälp i form av en jurist som kom och informerade om vad det innebär med IOP säger hon.
Kvinnojouren är en ideell förening och ingår i Unizon (riksförbundet för Sveriges kvinnojourer). De initierade samtalen om IOP flera år tidigare, men det blev inget av då.
– Det viktiga är den långsiktiga samverkan och inte som tidigare på årsbasis. IOP markerar att vi är samverkanspartner med socialförvaltningen, säger Jenny Ek Wrobel.
Ersättningen i avtalet blir densamma som det nuvarande verksamhetsbidraget sedan flera år tillbaka och följer inte den ekonomiska utvecklingen i samhället i stort, men Jenny Ek Wrobel hoppas på att omförhandla det inom två år för 2027 och 2028.
Det ska finnas en styrgrupp där verksamhetsansvarig på Kvinnojouren och någon, exempelvis chefen för familjevåldsgruppen på socialförvaltningen, möts och uppdaterar sig.
Samtalsmottagning för kvinnor och barn
På Kvinnojouren finns plats för 7 kvinnor till skyddat boende. Dit jag kommit är främst en samtalsmottagning och här gör man riskbedömningar när någon kvinna ämnar lämna en våldsam relation och då våldet också riskerar att eskalera. De kan då komma att skyddsplaceras, då socialförvaltningen beslutar om skyddat boende. Jenny Ek Wrobel har lite statistik för 2023.
– Då hade vi 1160 kontakter, med 636 nya kontakter och 870 bokade besök, men hon menar också att mörkertalet är stort.
På Kvinnojouren arbetar sex socionomer och en timanställd kommunikatör som sköter de sociala medierna. Deras spetskompetens finns inom familjevåld, med bland annat specialkurser som ingår i socionomutbildningen och de fortbildar sig löpande genom länsstyrelsen och socialstyrelsen samt NCK (Natinellt centrum för kvinnofrid).
Kvinnojouren har funnits i Helsingborg i 42 år och är ett viktigt komplement till socialförvaltningen, som har sin motsvarighet till samtalskontakt. Jenny Ek Wrobel avslutar med att säga:
– Detta är något annat – ett första steg in för stödsamtal då de flesta är rädda för socialförvaltningen och Kvinnojouren sysslar också med förebyggande arbete och driver ett opinionsbildande arbete genom att föreläsa i skolor och på företag.
TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG