Pratcafét @Söder ett år – En ljusare framtid
Pratcafét @Söder öppnades den 10 mars 2022. Men hur ser det ut nu ett år senare? Under det senaste året har pratcafét utvecklats och fått in många nya besökare. Vår invånarreporter Ibrahim El Halabi besökte ettårsjubileet.
Pratcafét har utvecklats med hjälp av själva besökarna. Den 16 mars besökte jag pratcafét för intervjuer, när de firade ettårsjubileum.
Hur har pratcafét utvecklats under det senaste året?
Bitte Wikström och Charlotta Schön är socialarbetare och ledarna för pratcafét. Här kommenterar Bitte om utvecklingen i pratcafét under det senaste året.
– Det har blivit mer tydligt vilka ingredienser som måste finnas för att det ska kunna fungera i längden och leva vidare som en hållbar lösning. Så jag och Charlotta har backat i våra roller och besökarna har tagit steget fram och tar mer ansvar själva. Var och en här är en pratcafé:are, det har vi satt ner på pränt nu.
– Det har kommit fler studiecirklar, för vi har samarbete med studieförbunden. Det finns en ukuleleorkester, det finns en matlagningsgrupp, det har varit fotografering och det har varit akrylmålning. Nu är det på gång med en må bra-kör, där man ska sjunga tillsammans för att må bra. Det stora nu är att de kommer bilda en förening ikväll som de har döpt till Omtanken, efter projektet ”Omtanke Helsingborg”. Den kommer att ha två sektioner, den ena är att driva pratcafét och den andra sektionen är att starta ett självhjälpshus med självhjälpsgrupper, fortsätter Bitte.
Vilka förbättringar har det blivit?
– Det har utvecklats i sin egen takt. Vi har en tydligare kultur och mottagande. När en ny besökare kommer introducerar vi dem och berättar hur det går till här. ”Det ska vara lätt att göra rätt”, har vi som motto här, säger Bitte Wikström.
– Nu är det ungefär 40 besökare varje torsdag och ungefär 20 varje lördag. Besökarna här börjar umgås med varandra på fritiden.
Från när pratcafét öppnades den 10 mars 2022 tills december samma år räknades totalt 1 300 besök.
Är pratcafét mer självständigt och självstyrande idag?
– Ja, därför att vi medvetet har velat lämna ansvar till besökarna själva. Men också att besökarna har vuxit under tiden de har varit här och vågar också ta på sig ansvar. Vissa gör detta snabbt men andra har haft väldigt stora utmaningar i livet och vuxit jättemycket och vågar ta ansvar idag.
– Nu har vi det så att vissa besökare är pratcafévärdar, berättar Bitte Wikström.
Pratcafévärdar är besökare med större ansvar. De håller öppet på lördagar, annars är pratcafét öppet på torsdagar som vanligt.
Världens enklaste konversationsstartare
Bitte Wikström berättar om idén om att ha en lapp på sig med sitt namn och ett intresse på den. Det funkar jättebra som en konversationsstartare, man blir nyfiken och samtalet är i gång på ett enkelt sätt.
– Vi har fått mer besökare och de gör saker med varandra även utanför pratcafét. Väldigt många här har bildat bra vänskapsrelationer.
Kartläggning och statistik om ensamhet
Charlotta berättar om hur ensamheten ser ut för invånare i Sverige. Statistiska centralbyrån har gjort undersökningar av levnadsförhållanden med hjälp av enkäter. Dessa visar att 6 procent av människor i landet är ofrivilligt ensamma. Det motsvarar 8 900 människor. Som det ser ut är det 14 procent av människor i landet som inte har en kompis. Det motsvarar 21 700 människor.
Besökarnas perspektiv
Jonnie Nilsson gick med på att intervjuas, så jag kunde ställa några frågor om hans åsikter om pratcafét. Han är en regelbunden besökare, socialt engagerad och har varit med i pratcafét sedan första början. Jag har också fått in anonyma åsikter från andra besökare. De anonyma besökarna är lite nyare besökare hos pratcafét.
Hur fick du höra talas om pratcafét?
– Jag var med från början när dom skickade ut enkäter på Facebook, om man ville prata om ensamhet, berättar Jonnie Nilsson.
– Jag fick reda på det genom vuxenpsykiatrin säger en anonym besökare.
– Under psykiatriveckan [Skåneveckan för psykisk hälsa] var jag runt i olika verksamheter som presenterades och då presenterades pratcafét säger en annan anonym besökare.
Har du bildat vänskapsrelationer?
– Jag har lärt känna många här och vi har varit ute och käkat lunch. Bättre än att i stället sitta hemma själv, säger Jonnie Nilsson.
– Vi har bildat jättemånga relationer här. Jag var helt nyinflyttad i Helsingborg och kände ingen. Efter psykiatriveckan vågade jag komma hit, säger en av de anonyma besökarna.
Finns det trygghet här?
– Ja jag märker att när man kommer hit fokuserar man verkligen inte på var man kommer ifrån, vilken ålder eller vilket kön man har. Utan alla är på samma nivå, alla visar samma respekt till varandra och alla pratar med alla, menar Jonnie Nilsson.
Hade du rekommenderat pratcafét till andra människor?
– Jag har gjort det till väldigt många på Facebook. Jag tipsar folk om att komma hit för att sitta och snacka. Man lär känna nya människor, man kommer ut och bryter rutinen. Psykisk ohälsa – det är bättre att träffa lite nytt folk, säger Jonnie Nilsson
Vad tycker du har förändrats i pratcafét under det senaste året?
– Jag märker när folk kommer in för första gången, de är lite försiktiga. Men när de kommer upprepande gånger ser man att de vågar ta plats. De kommer med leenden och säger ”hej här kommer jag igen, vad trevligt att träffa er”. De växer som personer och är mer öppna. De är inte längre lika rädda och nervösa och de tar för sig på ett helt annat sätt, avslutar Jonnie Nilsson.
Öppettider
Torsdag: 12:00-19:00
Lördag: 12:00-16:00
@Söder ligger på Håkan Lundbergs gata 17.
TEXT OCH BILD: IBRAHIM EL HALABI