Simma lugnt på Karpen
Karpen är ett aktivitetshus som vänder sig till människor med psykisk ohälsa. Här finns nu möjlighet för personer att prova på ett nytt hantverk eller få möjlighet att få stöd mot arbete eller börja med studier. Följ med in till Karpen tillsammans med vår invånarreporter Caroline Åberg.
Jag har varit på visit på Karpen på Ingenjörsgatan på Gåsebäck. Där finns möjlighet att prova på hantverk, samtidigt som man ser om individen har ett behov av att söka arbete eller studier. Det är alltså resultatet av sammanslagningen mellan Hantverkshuset och Sysselsättningen som skedde i början av januari.
– Här finns möjlighet att erbjuda ett mer komplett paket och numer har Sysselsättningen bättre lokaler än på Carl Krooksgatan, säger Jimmy Svensson, en av alla sex aktivitetssamordnare på Karpen, som även berättar att de är samlade på möte idag.
Vad är den främsta skillnaden sedan sammanslagningen?
– Skillnaden är att nu finns det som de 2 tidigare verksamheterna erbjöd under samma tak. Samt att IPS och SEd tillkommit.
Var kommer namnet Karpen ifrån?
Anna Bjuggelius är enhetschef och initiativtagare till namnet Karpen. Det är taget utifrån ritningen av kvarteret som kallas Karpen. Bredvid finns verksamheter eller företag som kallas Mörten och Sutaren. Det är alltså insjöfisk som gäller här. Det har funnits invändningar mot namnet och ett annat förslag var bland annat Storken eller Aktivitetshuset men det senare har Helsingborgs stad redan så många att det inte går.
– Nu finns hela rehabiliteringskedjan här med bland annat IPS, som står för individuell placering och stöd. Här får varje deltagare en individuell handlingsplan. Där man måste tillhöra specialistpsykiatrin får att få vara med, säger Sanna Leufstedt, som också är aktivitetssamordnare.
Tidigare hette IPS ”Jobb på sikt” och skulle bland annat hjälpa deltagarna att bryta isoleringen, pröva olika aktiviteter och erbjuda jobb eller studier.
För att ha tillgång till sysselsättning på Karpen ska man ha en långvarig psykisk ohälsa i bagaget. Här finns alla ålderskategorier från 20-67 år. Ett problem som återstår är vad som händer efter pensionen och då kanske det går att hitta nya lösningar i den privata sektorn och näringslivet.
På Karpen finns sex aktivitetssamordnare och nu går verksamheten på sparlåga med bara 18 deltagare. Man kan säga att det fanns en del barnsjukdomar innan aktiviteterna fallit på plats och så har ju pandemin gjort sitt till så verksamheten har egentligen inte prövats än.
Det har däremot förekommit en del utomhusaktiviteter som grillning, utegym och promenader. Man har också företagit sig utflykter till Sofiero, Pålsjö skog och Dunkers, med begränsade grupper på sex deltagare.
– Verksamheten har alltså inte fått pröva sin vingar än, säger Jimmy Svensson, men det finns positiva vibbar. Hantverkshuset och Sysselsättningen hade helt olika profiler där Hantverkshuset var en strukturerad sysselsättning med inriktning hantverk. Fasta tider och tydliga individuella scheman. Sysselsättningen var för en social samvaro och en meningsfull sysselsättning
Nu återstår att se om Karpen ger sig ut på okända vatten… Karpe diem!
Bildtext: På Karpen finns möjlighet att spela biljard, syssla med keramik, pyssla med hantverk och textil. Här står aktivitetssamordnare Sören Sawa vid biljardbordet.
TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG
David Bergström
Hej Stefan! RSMH:s verksamhet i Helsingborg har varit vilande sedan 2015, som jag förstått i brist på styrelsemedlemmar och lämplig lokal. För ett par år sedan var det tal om att starta upp något igen, men sedan kom pandemin emellan. Nu finns kanske möjlighet att hålla till i lokaler som paraplyorganisationen Helsam tillhandahåller på Söder. Jag skickar en kontakt till dig som kanske kan svara på mer. Med vänliga hälsningar /David, socialförvaltningen
David Bergström
Hej Pernilla! Här finns mer information om Karpen: https://helsingborg.se/omsorg-och-stod/psykisk-funktionsnedsattning/meningsfull-sysselsattning/karpensaktivitetshus/ Jag lägger in detta på sidan också. Med vänliga hälsningar /David