Björn O. Anderberg får medborgarmedalj för sin kamp för hemlösa

Från kommunpolitikens högborg till folket på gatan. I drygt 20 år har Björn O. Anderberg kämpat för Hemlösas hus existens - nu prisas han för sina insatser med Helsingborgs medborgarmedalj. Vår invånarreporter Tea Kemppainen har träffat Björn.

Björn O. Anderberg har ett mantra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det här varit hans motto under alla åren som Föreningen Frihamnens ordförande. Det började vid millennieskiftet då Helsingborgs stad tillsammans med Svenska kyrkan och psykiatrin fick i uppdrag att göra gemensam sak mot den ökande hemlösheten.

Vid tidpunkten var Anderberg kommunstyrelsens ordförande, moderat sådan, och han fick förfrågan om delta. Bland annat arrangerades en dag för att lyfta hemlöshetsfrågan – då också teatergruppen Stumpen fick sin början.

Arbetet blev uppmärksammat och uppskattat och frågan om ett Hemlösas hus blev ett faktum.
Ekonomiska föreningen Frihamnen startades och med den Hemlösas hus, som fungerat både som natthärbärge (fram till 2014) och matställe och tillfälligt andningshål för personer utan bostad.

Verksamheten bekostas till största del med insamlade medel, men även en del kommunalt bidrag.
– Fast det har blivit mindre med åren, 300 000 kronor per år nu. Så vi lever ur hand i mun, berättar Björn O. Anderberg.

Han är mycket glad och stolt över att tilldelas helsingborgarnas finaste utmärkelse, medborgarmedaljen, men samtidigt ödmjuk.
– Jag är mycket hedrad, men Hemlösas hus hade inte kunnat överleva i 20 år om vi inte haft en stark styrelse, proffsig personal, flitiga frivilliga, generösa givare, samt att jag haft en förstående fru och familj, säger Björn O. Anderberg.

Flitig debattör som lärt sig cykla runt stenarna

Lokalpolitiken är Anderberg inte längre intresserad av. Själv säger han att han inte ens röstat sedan han lämnade moderaterna och sin toppost. Sin röst har han gjort hörd ändå. Inte minst genom insändare i lokalpressen, där han debatterat med diverse politiker bland annat socialnämndens.
– Men jag menar att vi har gott samarbete med socialarbetarna på fältet, Bland annat besöker en av dem Huset varje vecka, säger Björn O. Anderberg.
Många av gästerna tycker det är jobbigt med myndighetskontakter och auktoriteter, genom att ses på Huset blir träffarna mer informella – och avspända.

Att göra en insats för andra tycker Björn är en självklarhet.
– Det är den största tillfredsställelsen att få hjälpa andra. Medmänsklighet är livets mening.

Många ser Anderberg som en bra förhandlare och en diplomatisk tålmodig sådan.
– Fast det är något jag blivit bättre på med åren. Jag har lärt mig cykla runt stenarna istället för över dem.

Björn skulle helst se att alla organisationer som jobbar mot hemlöshet samarbetade i större utsträckning. Han tycker det är bra att Värmestugan finns i lokalerna på kvällar och helger när Frihamnen har stängt.

Nattverksamhet infekterad fråga

Tidigare hade verksamheten öppet dygnet runt. Kommunen drog dock in större delen av de kommunala bidragen 2014, vilket ledde till att nattverksamheten fick läggas ner. Socialnämnden ansåg inte att Huset var rätt lösning på den då ökande hemlösheten, och menade att verksamhetens brist på krav istället bidrog till att permanenta hemlösheten. Kommunen ansåg sig vara bättre lämpad, bland annat med sina boenden Fenix och Kronan.

Nattverksamheten var en infekterad fråga och föreningen Frihamnen kämpade länge för att få kommunen att ändra sig – men utan framgång. Om nattverksamhet kan bli aktuellt igen vet Anderberg inte, men han utesluter inget.

Han hoppas mycket av framtiden och Hemlösas hus vill han fortsätta jobba för så länge han får och hälsan står bi.
– Hoppet är fortfarande att vi ska kunna köpa vårt eget hus. Ett hus där vi kan samla all vår verksamhet, och där vi slipper att påverkas av höjda hyror etcetera.

Björn O. Anderberg märker också av att fler ensamma söker sig till Huset, och fler personer som mår psykiskt dåligt.
– För mig finns det inga hopplösa fall.
Under coviden har föreningen märkt av ett ökat tryck. Bara dagtid ligger besökarantalet på runt 100 personer.
– Frivilligorganisationerna behövs, och fyller en allt viktigare funktion, men behöver samtidigt stöd för att kunna fungera och utvecklas.

Den 10 juli kommer Björn O. Anderberg att få ta emot sin medalj vid en tillställning på The Tivoli.

TEXT OCH BILD: TEA KEMPPAINEN

Helsingborgs medborgarmedalj

Bakom utdelningen står Per Örnell och Bert Alfson, som även står bakom Facebookgruppen Vårt Helsingborg.

Medaljen delas ut till enskilda personer som under året gjort något utmärkande, utöver det vanliga, som bidragit till att hjälpa en enskild person, eller grupper av personer, på ett sådant sätt att det förbättrat personens/personernas tillvaro på ett betydande sätt. Även ideella organisationer och föreningar kan komma i fråga för medaljen.

Motivering Björn O. Anderberg

För sitt mångåriga starka personliga engagemang och ideella arbete i föreningen Hemlösas hus.
Björn O. Anderberg har i många år varit en drivande eldsjäl med stort hjärta i den ideella organisationen Hemlösas hus.

Hans arbete är viktigt och uppskattat av många. Att finnas där som hjälp och stöd för människor i vårt samhälle som har det svårt är prov på medmänsklighet när den är som bäst.

 • Per Örnell

  Det finns ingen organisation eller liknande som heter ”politisk demokrati I Helsingborg”.
  Däremot handlar facebookgruppen ”vårt Helsingborg” om lokal demokrati. Vi vill genom gruppen stimulera till ökat engagemang i lokala politiska frågor.
  Priset i fråga är instiftat av privatpersonerna Bert Alfson och mig, Per Örnell.
  Det delas ut genom facebookgruppen ”vårt Helsingborg”

 • Bert Alfson

  Hej
  Jag vill bara tala om att vad jag vet finns det ingen förening, sammanslutning eller organisation som heter Politisk demokrati i Helsingborg.
  Framför allt inte som står bakom Helsingborgs Medborgarmedalj.
  Medaljen är initierad av Bert Alfson och Per Örnell och delas ut genom Facebookgruppen Vårt Helsingborg.

 • Tea Kemppainen

  Då får jag beklaga att uppgifterna jag fick var fel. Tycker dock det är märkligt eftersom jag just skrev namnet politisk demokrati i Hbg så kom jag in på sidan där det bla står om medborgarmedaljen. Mvh Tea Kemppainen

 • Stefan Wallerek

  Psykbussen kommer!
  Vi vill ha med Er på Psykbussen för att informera om psykisk ohälsa och sprida hopp om psykisk hälsa!!!
  RSMH Skåne och Föreningen SamVärket kommer att turnera i Skåne och informera om psykisk ohälsa och sprida hopp om psykisk hälsa.
  Vi vill att Ni kommuner, föreningar, inflytandesamordnare, personliga ombud, anhörigkonsulenter, Fontänhus och många andra aktörer för psykisk hälsa hänger med!
  Psykbussens körschema ser ut som följer:
  ● 22 juli
  Simrishamn Stortorget kl 12-16
  ● 6-7 augusti Helsingborg HX festivalen
  ● 27-28 augusti
  Trelleborg Palmfestival
  ● 10 september
  Ystad Stortorget Suicidpreventiv manifestation
  ● 11 september
  Klippan Naturfesten
  ● 5 oktober (Skåneveckan)
  Kristianstad Kulturkvarteret
  ● 9 oktober (Skåneveckan)
  Tomelilla Bo Ohlssons parkering
  Om Ni inte kommer delta på plats, är Ni välkomna att sprida Ert informationsmaterial under turnén, kontakta oss. Vi hörs och ses!
  Vänliga hälsningar
  Maria, Kamilla och Anna-Maria

  För projektsamordnarna RSMH Skåne
  040-23 70 54, anna-maria.olsson@rsmhskane.se

  Föreningen SamVärket
  0793-130 133, samvarket@gmail.com

  För allmän information: info@psykbussen.se

  MERA INFO: http://www.psykiatribussen.se

  ./.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *