Blecky Moström till Vinterfesten

Till helgen ska ett vinterevent äga rum vid gamla brandstationen i Helsingborg. Konstnärer som alla brinner med sin skaparkonst är på plats och en av dem är Blecky Moström.

Blecky kommer från Umeå och är 67 år. När han flyttade till Helsingborg i Skåne så kände han att han behövde hitta något att sysselsätta sig med. Konsten och skapandet var det som låg Blecky varmt om hjärtat.

Blecky har tidigare haft en utställning med sina glastavlor på Bredgatan 17 och nu ska han den 11 januari ställa ut igen vid gamla brandstationen i Helsingborg. Ett vinterevent med flera utställare som precis som Blecky, brinner för skapandet.

Jag frågar honom om han alltid hållit på med konst i någon form och han svarar lite velande ja. Han berättar att han gillar stora projekt och att det ska vara en utmaning. Tidigare har han byggt skepp och ett av skeppen var självaste Wasa skeppet. Han hade lyckats få tag på ritning av skeppet och satte direkt igång med att sätta ihop skeppet med hjälp utav tändstickor och lim. Hans kommentar till själva skapelsen var ungefär: ” De som konstruerade Wasa skeppet måste ju varit idioter, det är ett jäkla höghus”.

Varje skepp Blecky skapade tog omkring 6 månader men känslan att bli klar och att få höra att folk tyckte om det han gjorde sporrade honom.

I de nya utställningarna jobbar han med glas. Han berättar att han fascineras av materialet och älskar sättet glaset bryter ljus på, där av så jobbar han med olika glasdelar i flera färger och förklarar hur mångt och mycket glas idag har en falsk fasad. De är ytbelagda med plastfärg och det gillar inte Blecky utan ser värdet i glas som har en egen färg. Till glaset olika brytningar så har han tillsatt olika lampor i olika färger för att glaset ska bryta ljuset på olika sätt. ”Det finns en hel fysik bakom”.

Blecky berättar att för att få tag i materialet så har han fått lägga mycket pengar på framförallt lim och ramar, men att det varit värt det, glaset har han köpt på loppis. Hittills har han sålt 8 tavlor av 10 och förväntar sig kunna sälja fler på vintereventet. Han vill verkligen komma framåt och önskar att folk har hans konstverk i sitt hem.

Han önskar gärna bli sponsrad med lim, ramar och glas så han kan fortsätta hålla på med sin konst. Så ska du till vintereventet i helgen och har massa glas, lim eller ramar i förrådet som bara står och skräpar så lämna det till Blecky. Men främst önskar han lim, då det är största utgiften.

I intervjun har Blecky med sig sin boendestödjare Mathias som hjälper honom i hans mål om att nå ut med sin konst. De har kommit varandra nära och Mathias säger att det har varit enkelt att bygga en relation med någon som brinner för något så mycket. Det har varit väldigt givande att kunna få hjälpa Blecky komma framåt.

Näst på tur ska Blecky försöka få till en utställning hos kulturkvarteret Portugal. Hans stora mål är Dunkers och han hoppas verkligen få ställa ut där en dag.

Här finns länken till Vinterfesten om du är sugen på att kika in: VINTERFEST GÅSEBÄCK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *