Den stora Hälsodagen – en dag för alla

Den stora Hälsodagen ägde rum fredagen den 17 maj på Gröningen, där socialförvaltningen och en hel rad föreningar mötte upp för att få brukare och allmänheten att sluta upp bakom verksamheterna. Det ska helt enkelt vara en eftermiddag då folk motiveras till att röra på sig och prova på olika aktiviteter.

Det hela tar sin början klockan 14.00, när alla föreningar samlas på den stora grönyta på norr i Helsingborg som går under namnet Gröningen. Pingstkyrkan bjuder på korv och Brottsofferjouren ordnar tipspromenad med tolv frågor om bland annat juridik. Jag deltar och får nio rätt men vinner inte. Även socialförvaltningens verksamhet Karpen och Värmestugan förser besökarna med fika.

Flickor i åldersspannet 7-12 år från Studieförbundet vuxenskolans cirkusskola bjuder på cirkuskonster under tiden vi väntar på att aktiviteterna ska sätta igång. David Bergström och Pernilla Kvist från socialförvaltningen presenterar samtliga föreningar som deltar och sedan sker lite uppvärmning då vi lyssnar på Kroatiens bidrag i Eurovision och får oa med och utöva några danssteg.

En av de första aktivisterna på schemat är Ångestloppet som går av stapeln klockan 15.00 och är 209 m långt. Här får man gå, springa, krypa, rulla eller kravla sig fram i mål. Förra årets vinnare Martin Jansson agerar dragkrok åt Dan Svenhall som alltså vinner och Martin, som är handledare på Fontänhuset i stan, kommer då tvåa.

Sedan sker den egentliga föreställningen av småflickorna från cirkusskolan, som visar upp sina konster. De är väldigt viga och skulle platsa på vilken cirkus som helst. De bildar formationer och två lite äldre snurrar runt i en ställning och utför akrobatik. Detta är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Pingstkyrkan och numret går under namnet ”Så vill stjärnorna”… De kommer även uppträda under Söderdagen inom den närmast tiden.

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/4/sites/135/2024/05/halsodag2-300x225.jpgSedan får vi prova på olika aktiviteter såsom krocket eller kubb och jag testar det sistnämnda och vi vinner. Kul! Det finnas också möjlighet att prova på fotboll med Gatulaget/Hittarps IK, som slagit upp två mål på plan.

Träffpunkterna och Anhörigstödet från vård- och omsorgsförvaltningen finns också på plats, likaså med representanterna Maja och Johnny från föreningen Omtanken, som bildats utifrån pratcaféet på Söder. Jag träffar också Bitte som varit med och byggt upp det.

Vid fyratiden avslutas aktiviteterna på Gröningen med yoga och jag konstaterar att detta varit en givande och innehållsrik eftermiddag, där samtliga aktörer fått visa upp sig. Det välkomnar vi gärna nästa år också.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar