Det här är socialnämndens ordförande Mathilda Hjelm

Vår invånarreporter Caroline Åberg har träffat Mathilda Hjelm (M), som är ny ordförande i socialnämnden. Det blir ett samtal om allt från psykisk ohälsa bland unga till matlagning.

– Jag älskar Helsingborg! Det är en kustnära stad och metropol, säger en livfull politiker som möter mig på sitt rum i Rådhuset.

Jag har mött socialnämndens nya ordförande Mathilda Hjelm, som representerar Moderaterna. Hon bjuder på kärleksmums över en kopp kaffe.
– Jag kommer från en riktig hästfamilj i Falkenberg, berättar hon.

Just nu håller hon på att sätta sig in i Helsingborgs socialpolitik.

Om du skulle möta en främling på stan och beskriva dig med tre adjektiv, vilka skulle det vara?
– Glad, familjekär och amatörkock.

Så din oanade talang är alltså att du är duktig i köket?
– Ja, jag älskar att laga mat.

Vilken är din favoriträtt?
– Jag tycker om all mat, men ska jag välja något blir det en god fisk, som hälleflundra till exempel.

Mathilda kommer alltså från Falkenberg, där hon växte upp på landet med hästar. Nu rider hon dock inte längre. I Falkenberg satt hon i kommunfullmäktige, som länge styrts av Centerpartiet men där nu ett S-styre har tagit över, tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.
– Jag tror att att Centerpartiets icke-landsbygdspolitik gjorde att tidigare centerpartister bytte parti.

Hon läste statsvetenskap i Lund, där hon tillhörde Malmö nation. Mathilda var studentmedarbetare i Svenskt Näringsliv Skåne under en kortare period och det var kul. Sedan blev hon politisk sekreterare i Helsingborg under tre och ett halvt år.
– Jag blev aktiv inom politiken för att jag bryr mig om människor och jag tror att det varit mitt intresse för välfärdsfrågor som gjorde att Moderaterna i Helsingborg gav mig förtroendet att sitta som socialnämndens ordförande.

När det gäller de sociala frågorna vill hon fortsätta den utveckling som socialtjänsten slagit in på, med att utveckla tillgängliga och förebyggande sociala tjänster, för att kunna tillmötesgå invånare så att de får större inflytande och kommer närmare varandra.

Apropå den psykiska ohälsan tycker Mathilda att det är oroväckande att den sprider sig i alla åldrar och framförallt ner i allt yngre ålder.
– Det omfattar ju både tjejer och killar. Det spelar säkert roll att vi har sociala medier där ungdomarna ställer allt högre krav på sig själva. De lägger stor vikt vid det i en ganska låg ålder och då gäller det att samhället är närvarande och stöttar upp i de lägena. Jag tror att det är viktigt att ha en bra och öppen dialog kring sociala medier i exempelvis skolan och hemma. Mycket av det som sprids via Instagram eller Tiktok riskerar att skapa snedvridna ideal för unga tjejer och killar.

Mathilda Hjelm vill också bland annat få bort den gamla stämpeln på socialförvaltningen som jobbig.
– Det är viktigt att anpassa resurserna utifrån var invånarna är i livet. Ett sätt kan vara digitala lösningar med anpassningar för alla kommunens invånare.

Mathilda läser helst deckare som Lars Kepler, eftersom det är avkopplande. Hon tycker också det är skönt att lyssna på ljudböcker när hon är ute och går eller kör bil. En favorit-TV-serie är Newsroom med Jeff Daniels i ledande roll. Den har också gått på Svt upplyser jag om, då jag också följde denna spännande serie som utspelar sig på en nyhetskanal. Den är gjord av Aaron Sorkin som bland annat skrivit West Wing (Vita Huset). Andra populära serier är Game of Thrones och House of Dragons, som har potential enligt Mathilda.

Fika gör hon helst på Backhaus och Fahlmans och på det förstnämnda köper hon helst sin frukostbulle och tar med till kontoret.

När jag frågar vad man gör i Falkenberg nämner hon Skrea strand och, som man säger på plats, Gekås i Ullared. Mathilda verkar vara en vanlig tjej med normala intressen. Vi önskar henne lycka till med den nya tjänsten.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar