Digidel – den moderna tekniken på bibblan

Digidel är en ny avdelning som öppnade i februari på stadsbibliotekets andra våning, där stadens invånare kan testa digital teknik. På onsdagar finns även servicetid med instruktörer från digitalt utanförskap.

Eva Hveem och David Petersson i bakgrunden. I förgrunden Håkan Hallgren, instruktör i digitalt utanförskap.

Det är en vanlig onsdagseftermiddag i mitten på februari. Och jag har bestämt möte med bibliotekets digitalansvariga. Anledningen till mitt besök är att få en bild av dagens moderna digitala värld. En värld som Stadsbiblioteket i Helsingborg släppt in i sin verksamhet.

Klockan börjar närma sig två och jag står och beundrar en 62-tums skärm på väggen som är en del av den nya tekniken. När Eva Hveem och David Petersson dyker upp, är klockan exakt två. De skiner av glädje för sitt jobb, och berättar gärna för den som vill veta mer om deras verksamhet. Nu var det min tur att få veta.

Vi går in i ett angränsande rum, där det gemytliga kommer fram och lugnet lägger sig på plats. Jag är ingen van reporter, men min nyfikenhet skickar iväg en fråga om, vad det är som gör att biblioteket satsar på den moderna tekniken?

– Vi är ett levande bibliotek med informationsuppdatering. Det gäller det skrivna ordet men även de audiovisuella metoderna.

Bibliotekslagen

– Vi följer bibliotekslagen säger Eva som är bibliotekarie med ansvar för digital teknik på stadsbiblioteket. Den säger att biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken ska också främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Regeringen har gett kommunerna i uppdrag att följa denna lag. Kommunen i sin tur har anlitat kulturförvaltningen för att utföra uppdraget, som gett ansvaret till biblioteken.

Prova på

Den som inte har den moderna tekniken och vill prova på, kan få en möjlighet till detta på biblioteket. Inbjudningar till dom som vill prova på, kommer till att skickas ut.

– Att den digitala världen kommit för att stanna råder det inget tvivel om. Det är något vi måste acceptera och hitta vår egna nytta av tekniken, säger Eva och David.

Digitalt utanförskap

I samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen finns det också servicetid med instruktörer från Digitalt utanförskap varje onsdag klockan 13:00-15:00. Dit kan du gå om du behöver hjälp med hur du använder telefon, surfplatta eller webbtjänster.

Text och bild: Bengt Nilsson

Avbryt

Lämna en kommentar