Fira romernas nationaldag 8 april

romska_flagganRomernas nationaldag började uppmärksammas och firades för 10 år sedan i Helsingborg. En dag som sedan dess årligen har lockat besökare från hela landet. Den 8 april är det åter igen dags att fira dagen på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Plats: Dunkers Kulturhus, Helsingborg

Tid: 8 april 2016 Kl. 13:00–17:00

Dagen startar klockan 13:00 utanför Dunkers kulturhus med Romernas nationalsång och flagghissning. Därefter inledningstal av Jesper Tehander, arbetsmarknadsdirektör på arbetsmarknadsförvaltningen (AMF). Efter det fortsätter vi med musik och sång av Rosado Horvath, och presentation av Stefano Kuzhicov om varför vi firar dagen och hur det kommer sig att den 8 april har blivit internationella romadagen.

Föreningen Vorta Drom kommer att berätta om pågående projekt som är riktad till romska barn och ungdomar som är överviktiga.

Vi kommer att presentera romarådet och en tjejgrupp som har bildats. Efter det fortsätter vi med en föreläsning om romernas historia i Sverige. ADB/Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg berättar om sin verksamhet och arbetet med att sprida och informera om diskrimineringslagen.

Efter det bjuder vi på lite plockmat och musik. Som ett kringarrangemang visar vi filmen Taikon om Katarina Taikons kamp för romers rättigheter i Sverige. Filmen visas klockan 20:00 på biografen Röda Kvarn, Karlsgatan 7 i Helsingborg, det är fri entré och de som vill se filmen behöver inte anmäla sig innan utan det är först till kvarn som gäller…

Det här är en samverkan mellan Vorta Drom, Antidiskrimineringsbyrån, Dunkers kulturhus, Helsingborgs Romaråd och Helsingborgs stad. Arrangemanget genomförs med stöd av Kulturförvaltningen och Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg.

Vill ni veta mer kan ni kontakta, Elvis Stan, 0707-728 739, Ivan Kuzhicov, 0729-161 683 eller Stefano Kuzhicov på 042-10 78 98 eller 0709- 72 44 31

  • Claudia

    Jag tycker det är en mycket viktig dag men jag hoppas att de Eu migranter som fortfarande är i Helsingborg och är romer ska vara viktiga gäster på Dunkers denna speciella dagen.

  • Romerna bjuder in till nationaldagsfirande 8 april | Kultursmakarna

    […] Firande i Skarpknäcks kulturhus Romska kulturdagar på Medborgarhuset Firande i Göteborg Dunkers Kulturhus, Helsingborg Romska Kulturcentret i Malmö Folkparksteatern i Gamla […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *