Först och främst Bostad först

Vår invånarreporter Caroline Åberg har träffat Ann-Kristin Sörensen, som efter att själv ha varit hemlös nu utbildar i Bostad först-metoden.

Stadsmissionen ger utbildningar i Bostad först och jag har träffat Ann-Kristin Sörensen som finns på plats här i Helsingborg på stödboendet Carnot och blivit något av expert på det här. Det handlar om att de som upplever hemlöshet och kämpar med psykisk ohälsa och/eller beroende inte ska behöva bevisa att de är redo för boende.

Sveriges Stadsmissioner samverkar om hemlöshetsfrågor. Nu är det snart ett år sedan regeringen presenterade en nationell strategi för hur Sverige ska motverka hemlöshet och nästan 100 kommuner har ansökt om statsbidrag för att arbeta med den människorättsbaserade hemlöshetsstrategin Bostad först.

Bostad först som program startade upp 2010 i Helsingborg och Stockholm. Ann-Kristin ”Anki” Sörensen fick flytta in i en Bostad först-lägenhet 2012 efter att ha varit bostadslös några år.

Anki gick sedan med sin boendestödjare Carina en mobiliseringskurs på Campus och satte ihop sitt eget jobb som innebar att till exempel följa med en klient till tandläkaren eller följa med ut och fika och hon kallade det personlig representant.

– Det blev godkänt av Arbetsförmedlingen och jag fick det under OSA (Offentlig skyddad anställning) och jobbade med G7 (kamratstödjargrupp), vilket var fantastiskt, säger Anki.

Då delade hon tiden mellan stödboendet Carnot och Bostad först, nu är hon skötare på Carnot. Anki är dessutom en av fem i Sverige som är certifierad utbildare i Bostad först och åker runt och utbildar med kollega runt om i kommuner. Det är Sveriges Stadsmissioner som står för kostnaden och där man kan söka bidrag.

Det ställs vissa krav för att få ett boende via kommunen som hemlös, men med Bostad först är det precis tvärtom. Om man fick återfall inom 8-11 månader åkte man tidigare ut ur bostaden direkt, men med Bostad Först tar man itu med problematiken på plats. Man börjar jobba med sin problematik och får stöd under minst två år.
– De som är lättast att ha kontakt med är de som straffat ut sig på alla inrättningar vi har, säger Anki.
– Det är det mest logiska sättet att hantera hemlöshet säger Anki.

Det finns några grundprinciper som gäller inom Bostad först och några är:

  • Bostad är en mänsklig rättighet
  • Boende och behandling ska separeras

Metod från New York

Det började i New York i USA med en psykolog som heter Sam Tsemberis som kom i kontakt med patienter med psykisk ohälsa som han skrev ut. De blev kvar på sjukhuset när han gick hem och han möttes av dem på morgonen, De hade ingenstans att ta vägen. Han frågade dem: ”Vad behöver ni?” ”Ett hem”, svarade de. Han kunde skaka fram ett antal nycklar till boende och detta blev starten på Pathway to Housing. De blev också erbjudna ett ECT-team, det vill säga en läkare, en psykolog och en sjuksköterska för att hjälpa dem, och 85 procent har boendet kvar.
– Det blir ju också större möjlighet till att bli samhällsnyttiga och så behövs mindre sjukvård säger Anki.
– De behöver heller inte ösa i sig droger för att klara av nätterna på gatan och den fysiska hälsan blir bättre också.

Ankis resa

Anki berättar lite om sitt eget levnadsöde. Hon blev gravid med sin dotter vid 16 års ålder.
– Jag blev förälskad i amfetamin, säger hon. Jag var i 21-årsåldern när jag provade på amfetamin på helgens fester.
Hon fick ett glas som inte var avsett för henne som någon hällt drogen i och sedan blev det en vana andra dagar i veckan.
– Man hade ju fått en bild i skolan av en missbrukare som låg på toaletten i Helsingör med en spruta i armen. ”De ljuger ju bara. Detta är inte farligt.” Men det ledde till hemlöshet.

Vilka är de största utmaningarna med Bostad först?
– Det är nog först och främst av få lägenheterna tilldelade av fastighetsförvaltningen – fastighetsägarna är inte med på tåget längre. Och sedan kommer fördomar som vi ju alla har om varandra.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar