Glassplitter till glaskonst

Inge ”Blecky” Moström bjuder allmänheten till en unik konstvernissage den 24 oktober på Bredgatan.

Många känner kanske igen Inge som en av stadens mindre lyckligt lottade, men idag är han en av dem som har lyckats ordna livet till det bättre och nu vill han visa upp sin alldeles unika glaskonst.

Idén började på kåken för många år sedan där han arbetade i köket.

– Jag såg de olikfärgade glasen och hur unik färgblandningen blev när de hade gått sönder och tänkte att detta kan jag göra något vackert utav.

Inge är född konstnär, han har alltid haft ett öga för att skapa och gjort många vackra kreationer under åren, allt från utsmyckning av pipor och askar och nu dessa vackra glastavlor.

Inges liv började på 50-talet i Norrland och har sedan tidig ålder kantats med missbruk, fängelsevistelser och hemlöshet. När jag frågar hur det kom sig att Inge landade i Helsingborg skrattar han till.

– När jag muckade från Malmökåken 1997 skulle jag ta tåget och hade bara pengar till Helsingborgs central.

Livet har alltid gått i ett högt tempo, men för ett år sedan fick han en lägenhet via kommunens stödboenden och det var då han verkligen kunde ägna sin tid fullt ut till sina konstverk. Att krossa glas på balkongen både hörs och kan ta timmar.

– Jag får tacka vägarbetarna när de börjar jobba på dagarna för då har jag också kunnat arbeta utan att störa grannarna, säger Inge med glimten i ögat.

Den huvudsakliga orsaken till att Inge idag väljer att ställa ut sin konst är att många av hans vänner sagt till honom att allmänheten borde få se denna.

– Sedan vill jag också, på mitt sätt, försöka ta bort fördomar som många har idag gentemot stadens narkomaner och hemlösa.

På torsdag den 24 oktober mellan klockan 14:30-18:30 är alla välkomna precis som de är till denna unika vernissage. Vernissagen hålls på Bredgatan 17 på våning 5. Det kommer bjudas på lättare tilltugg och dryck. Konstverken kommer att kunna köpas vid intresse.

Har du glas, glasflaskor eller liknande hemma som du tänkt kasta får du gärna ta en promenad till vernissagen och lämna så att denna konstnär kan fortsätta att skapa.

(Text och foto: Sandra Linderos)

  • Patrik

    Lycka till pappa det var många år sedan vi träffades mvh din son Patrik moström

  • Jonatan wiklund

    Kul att gubben lever och sysselsätter sig med något vettigt. Jo det var många år sedan han hörde av sig. Vilket sammanträffande Patrik 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *