Hittarps IK Gatulaget vs Helsingborgs politikerlag

Hittarps IK Gatulaget körde över Helsingborgs politikerlag med 4-1, var överlägset och hade mest bollinnehav. Vår invånarreporter Caroline Åberg rapporterar från matchen.

Både lagen tyckte det var jättekul att mötas i en förkortad match och betonar att det just är detta att det ska vara roligt, säger bland annat Mathilda Hjelm (M), socialnämndens ordförande. Jan Björklund (S) hoppas det blir en återkommande årlig tradition.

Knappt ett hundratal har samlats på läktaren för att heja fram gatulaget och politikerlaget på Olympia, på en förkortad fotbollsplan. Domare är Martin Ingvarsson men här finns inga linjedomare, för avancerat är det inte meningen att det ska vara.

Gatulaget inleder från start och har mycket boll och men det är politikerna som gör matchens första mål efter fem minuter.

Det är sedan André Jimheden som gör första målet för gatulaget efter cirka tio minuter. Man spelar 2×20 minuter. Gatulaget har flera målchanser men politikerlagets målvakt plockar bollarna.

I andra halvlek gör gatulaget mål igen och denna gång är det Dembo Bojang som slår in bollen. Gatulaget har flera chanser på mål men avslutningarna är inte de bästa. Fem minuter innan slutet gör gatulaget mål igen och det är Andreas Särnerud denna gång.

Bland politikerlaget är det nästan mest tjejerna som framträder. Både förra socialnämndens ordförande Julia Persson (M), som skjuter en långboll strax över mål, och den nuvarande socialnämndens ordförande Mathilda Hjelm gör betydande insatser, men åker även på en flygtur. Till slut gör Simon Svensson det sista målet för gatulaget och sagan är all.

Från träning till jobb och studier

Efter matchen pratar jag lite med spelarna och de verkar nöjda med sin insats. Det är stor skillnad från förra året då de möttes under maj och H22 City Expo och det blev jämnt skägg med resultatet 2-2.
– Arrangemanget är bättre och sponsorerna fler säger Jacqueline Magnusson som är informations- och kommunikationsansvarig i Hittarps IK.
– Det lyste i ögonen på spelarna, säger hon också
– Det är också viktigt att betona att det är Hittarps IK Gatulaget och INTE ”gatans lag”, säger Jacqueline Magnusson.

Hittarps IK Gatulaget vänder sig till personer med missbruksproblem eller som lider av psykisk ohälsa. Målet är att genom fotboll skapa en gemenskap som ska bidra till deltagarnas välmående och på sikt öka motivationen att söka sig till arbete eller studier.

Slutligen några ord med tränaren Kenneth Storvik som bland annat säger att träningarna betalar sig och konditionen är bättre.
– Vi ses tisdagar och torsdagar, halv tio till halv tolv och äter lite frukost också. Kenneth Storvik spelade i HIF under 1997, 1998 och 1999, då de vann allsvenskan.
– Det var roligt men det här är roligare, säger han.
En av spelarna och även lagkapten, Thony Wiinblad, säger att det är roligt att spela och detta har bland annat lett till att han ska börja läsa till socialpedagog. Ett lyckat resultat för en gatulagsspelare.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG