Kamratföreningen G7 vill bryta ensamheten

Kamratföreningen G7 återinvigde sin verksamhet i Källaren på Guldsmedsgatan i december. Genom G7 är det meningen att tidigare bostadslösa ska knyta nya band och känna gemenskap. Vår invånarreporter Caroline Åberg var där och pratade med dem om allt från fiske till podd.

I verklig mening huserar Kamratföreningen G7 i källaren på Guldsmedsgatan 8 och jag har varit där på återinvigningen av lokalerna. Här känns det som man befinner sig i sjunde himlen när man bjuds på lussekatt, bubbel, saffranskaka med grädde och rårörda lingon och kaffe och välkomnas in i gemenskapen. Här finns kök, allrum för filmkvällar, datasal och poddrum.

Jag återser föreningens ordförande, Bosse Pettersson, som bjöd in mig till dagens öppet hus och han berättar hur allt började 2012. Han studerade mobiliseringskursen, en sexveckors kurs på socionomprogrammets sjunde termin (då man har valfri termin) där studenter läser tillsammans med personer med egen erfarenhet av social utsatthet. Genom Bostad först bildade de boende sedan en kamratförening.
– Meningen var att bryta ensamheten du kan känna när du har flyttat till egen lägenhet. I dagens Sverige är 33 000 personer bostadslösa och genom G7 är det meningen att du ska knyta nya band och känna gemenskap. Här har vi temadagar och umgås och känner kamratstöd. Alla är välkomna och alla kommer.

G7 är också känt nere på kontinenten i Europa genom Bostad först. Föreningen bekostas av föreningsbidrag, medlemsavgifter och privata gåvor.
– Socialförvaltningen kan också fylla på inflikar Carina Nilsson, som tidigare jobbat i Bostad först.

Hur fick föreningen sitt namn G7 då?
– När föreningen bildades var vi sex medlemmar och det kändes inte helt naturligt att kalla sig Grupp 6 utan en osynlig man fick ingripa och vi blev sju; G7, förklarar Bosse.

Nu är det meningen att de ska träffas tre gånger i veckan, måndagar, onsdagar och fredagar, istället för bara en gång som tidigare.
– Det ska bli en vana och vi uppmanar boendestödjare att bjuda med sina klienter. Vi har också en sportfiskeförening med Linus Nykvist som nuvarande president.

Bosse menar att det är meditativt att sitta och stirra på ett flöte utan att tänka för mycket på annat. Han är en ivrig förespråkare av flugfiske också.
– Att bryta ensamheten är det viktigaste, menar Bosse. Det är läkande att mötas gemensamt över en stilla fika tillsammans. Vi försöker vistas mycket ute i naturen, grilla och spela minigolf på sommaren. På vintern tas sällskapsspelen fram och det anordnas Yatzyturneringar.

– Varje sommar åker vi också till Hjelmsjövik utanför Örkelljunga på läger och badar, fiskar, grillar och köper godis i Gotteboden.

Det är meningen att man i framtiden ska ordna dataträning/hjälp. Man ska också ha möjlighet att få en personlig representant, med egen erfarenhet, att ta med sig på ”jobbiga möten”. Nu har man också startat en podd och spelat in sitt första pilotavsnitt.

Jag önskar dessa eldsjälar lycka till och ett extra tack till metodstödjaren Anette Ahlgren, som bakat den goda saffranskakan jag fick.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar