Krångelombudsman ska hjälpa invånarna i Helsingborg

Helsingborg är först ut i Sverige med att tillsätta ett krångelombudsman för att minimera krångel för invånarna. Vår invånarreporter Bengt Nilsson har träffat "krånglo" Malin Johnsson.

Malin Johnsson kommer närmast från stadsledningsförvaltningen och är nu först i Sverige med titeln krångelombudsman. Det handlar alltså inte om en nyrekrytering utan om hur staden tar hand om och omfördelar resurser.

Det var redan den 13 februari i år som kommunfullmäktige klubbade för ett beslut om att tillsätta en krångelombudsman. Hur gör vi det mindre krångligt i staden för både invånare och näringsidkare när det gäller kontakten med myndigheter?

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson hälsade oss välkomna till dagens pressträff och började med att säga “Helsingborg är en stad för dej som vill något”. Då handlar det om att lyssna på de behövande och skapa den relation som behövs.

Är det krångel?

  • Ja, om staden ansvarar för eller är involverad i det som krånglar.
  • Ja, om något är besvärligt, struligt, svårt eller klyddigt (på ren skånska).
  • Nej, om något är trasigt eller fult.
  • Nej, om du är missnöjd med ett beslut.

En väg in

Kontaktcenter är som hjärtat till invånarna (där även Peter Danielsson själv praktiserat under en dag. “När jag satt i växeln och svarade med mitt namn, la dom på”).

Kontaktcenter har som mål att lotsa sina kunder rätt eller att dessa får den hjälp de behöver direkt i 70 procent av sina ärenden.

– Vi är över det målet, säger Malin Johnsson stolt. Kan vi göra saker tillsammans och göra dom mindre krångliga skapar vi kvalitet för staden.

Ser inte eget krångel

Stadens beslutsfattare tar sina beslut efter sina förutsättningar och ser inget krångel med det. Det är när informationen ska nå ut till allmänheten som det krångliga börjar. Att beskriva något på ett enkelt sätt så att alla förstår kan bli svårt, då vi alla är insatta i frågorna på olika sätt och intresset varierar.

Krångelombudsman=”Krånglo”

Krånglo ska kartlägga både företagens och invånarnas krångel i möten med myndigheter.

Uppdraget kommer att bestå av 3 steg:

  • Utforska och sortera, där vi försöker statusklä krånglet samt visualisera det
  • Kommunicera, samtala om hur vi kan göra
  • Testa och utveckla, prova och värdera samt förbättra.

Till sin hjälp har hon kontaktcenter, som lyssnar på alla kommunikationsvägar för att få input och leverera vidare till “krånglo”.

(Text och bild: Bengt Nilsson)

Läs mer på helsingborg.se

Kontakta kontaktcenter: kontaktcenter@helsingborg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *