LP öppnade nattcafé i kylan

När vintern och kylan kom, i alla fall i några dagar, öppnade LP-verksamheten i Pingstkyrkan upp nattcafé för de hemlösa. Vår invånarreporter Sandra Linderos har träffat Renée Dahl på LP.

När kylan kommer och snön lägger sitt täcke över staden är det många som känner glädje över att det kommit lite riktigt vinter i Helsingborg. Men det finns en utsatt grupp av människor som fasar för denna period, de som inte har ett varmt hem att gå in i, stadens hemlösa.

Jag träffar Renée Dahl som är ansvarig för LP Helsingborg, för när kylan kom hårt in och det blev flera minusgrader ute öppnade hon upp LP nattcafé så att dessa människor skulle slippa vara utomhus.
– När jag såg väderleksrapporten på tisdagen om att det skulle gå upp mot minus 11 grader på lördagsnatten gick jag in till vår sociala pastor i Pingstkyrkan Gustaf Nyström och berättade mina tankar och idéer.

Responsen ifrån kyrkan kom snabbt och nattcaféet kunde öppna upp redan på torsdagen den 14 januari och hade öppet tre nätter i rad. Kyrkan handlade in mat, frukost, kuddar och filtar till de gäster som skulle komma, så de även kunde få lite vila under natten. Det fanns volontärer för natten som hoppade in med kort varsel och en som arbetar inne på Pingstkyrkans secondhand-butik ändrade till och med om i sitt schema för att få det att gå ihop nätternas öppettider.
– Vi tackar för de volontärer som kunde komma, och hoppas på att vi kan få fler volontärer säger Renée.

Renée talade om för de hemlösa som brukar komma till LP på veckodagarna att det ordnats så det kunde vara öppet på natten för dem och tacksamheten ifrån gästerna var stor.
Öppettiderna var från 20.00 på kvällen till 8.30 på morgonen torsdag till lördag och på söndagen hade de öppet till 11.00 eftersom de har frukost för hemlösa varje söndag mellan 8.15-11.00.
– Vi hade en besökare som sa att vi räddat hans liv för att han slapp sova ute i den kylan, vi hade någon gäst som kom mitt i natten för en bit mat, vi satte igång någon film på kvällen och alla var otroligt tacksamma. Blir det lika kallt igen, kommer vi öppna upp dörrarna för fler nattcafé-nätter säger Renée Dahl.

För att de hemlösa ska få möjlighet till ett långsiktigt stöd har Renée kontakt med socialförvaltningens uppsökande boendehandläggare.

(Text och bild: Sandra Linderos)

Du kan söka hjälp hos socialförvaltningen

Du som är skriven i Helsingborg och hemlös på grund av beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa kan söka stöd hos socialförvaltningen. På stödboendet Fenix (Gåsebäcksväven 4) finns akutplatser från 16.00 på eftermiddagen till nästa morgon. Om efterfrågan på platserna ökar i dåligt väder finns beredskap för att öppna fler. Du kan även få hjälp att söka stöd av våra uppsökande boendehandläggare Luis Olsson och Emma Strömsten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *