Maria Sol lyser starkt

Vår invånarreporter Caroline Åberg har pratat med boende och personal på Maria Sol och besökt deras sysselsättning Maria Måne. Hon har bland annat träffat konstnären Christer Blomberg och den före detta dansbandsbasisten och kamerachefen Olof G. Franzon.

Jag har varit på Maria Sol, som jag först trodde levde på en undanskymd plats då jag kom till ett solarium dit internet först hänvisade mig, men ack vad fel. Maria Sol är ett boende för brukare över 55 år med psykiska besvär och besöket bjöd på både konst och sång och gav ett trevligt intryck. Här finns många stjärnor som lyser starkt.

Jag kom direkt in köksvägen och mötte två lite äldre män. Det visade sig vara en konstnär, Christer Blomberg och en före detta karriärinriktad man, Olof G. Franzon och de bjöd in till samtal om sina tidigare liv. Christer är bipolär men målar mycket och har ställt ut på socialförvaltningens femte våning med sina alster.
– Jag sålde dock inte mycket då, men en gång för länge sedan sålde jag en tavla för 12 000 kronor och fick även en gammal Opel på köpet. Jag har också haft en blomsteraffär på Stattena en kort tid med namnet Ingvar Strands Blomster, berättar Christer.

Olof G. Franzon har både en karriär som musiker och chef för kameramärket Pentax i Norden.
– Redan som femtonåring blev jag medlem i Max Fenders – ett ganska känt dansband som även legat etta på svensktoppen. När jag frågade rektorn om lov att bli entledigad sa han: ”… men Olof ska du spela så syndig musik?” Då blev jag basist. Som artonåring blev jag antagen till flygvapnet och blev därmed ersatt av självaste Göran Fristorp. Ni vet han som tillsammans med Clabbe af Geijerstam sjöng ”… dina bröst är som svalor som häckar…”, med gruppen Malta i Melodifestivalen på 70-talet, säger Olle och ler.

Sysselsättning på Maria Måne

Maria Sol har funnits ungefär sex år, sedan 2015. Här finns bland annat Suzanne Jansson, som är husets ”sysselsättare” och förestår sysselsättningen Maria Måne på andra våningen.
– Namnet är påkommet av en av brukarna vid en omröstning i huset. Vi skriver ut ett schema varje vecka med en aktivitet varje veckodag. Oftast är det med mindfulness på måndagar och filmtajm på fredagar. Deltagarna får citronvatten och extra med popcorn på fredagar, berättar Suzanne.

– Vi ska göra ett gemensamt besök på stadsbiblioteket för att lära oss mer om det digitala och få möjlighet att via appen Legimus lyssna på böcker gratis. Vi har lånat dvd-filmer från biblioteket tidigare men de flesta hackade och därför ska de boende istället få lära sig att använda streamingtjänster.

Dagen innan var de i Pålsjö skog och tog mackor och choklad med sig, för att komma utanför huset.
– Vi ska också försöka komma iväg på soppteater på stadsteatern i höst.

Den här torsdagen, när jag var plats, fick vi sjunga tillsammans även om uppslutningen var lite skral.

Tillbaka till Olof. Som ung var han på besök i Japan, när han fick frågan av familjen Matsumoto om han ville bli chef för kameramärket Pentax i Norden.
– Det ville jag och blev det. Vi var först med den kompakta digitalkameran med zoom!
En vacker dag steg en vänlig person kom in på kontoret och undrade om han kunde förvärva kamerautrustning för att fotografera återstoden av djur och natur.
– Det var Mattias Klum, som likt en tidig Greta Thunberg började sin bana som naturfotograf och miljöaktivist på 1990-talet.

– Jag jobbade också många år för Bonnierkoncernen med utvecklingssamtal med mellanchefer och medarbetare och där fick jag utbildning på handelshögskolan tillsammans med bland annat Eva Bonnier. Avslutningsfesten av utbildningen hölls på Grythyttan i Västmanland med kändiskrögaren Carl-Jan Granqvist i spetsen.

Här på boendet finns många öden och äventyr att följa med de boende som föredrar att kalla sig brukare eller boende människor inte det otrevliga ”personer med psykiatriska funktionsnedsättningar” som Christer menar är direkt förnedrande.

Chefen Klara Nilsson är ganska ny på sin post.
– Det bästa med att vara chef på Maria Sol är alla härliga människor jag träffar, både boende och personal. Jag brinner för sociala frågor och vill göra skillnad.

Hoppas hon kan lysa som en sol här.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *