Matmissionen – en matbutik för de med låg inkomst

Vår invånarreporter Caroline Åberg har besökt den nyöppnade Matmissionen, som Stadsmissionen har öppnat intill Dollarstore. En butik där du måste ha låg inkomst för att få handla.

Jag har varit på besök på Matmissionen vid Hästhagsvägen som öppnade den 1 juni. Jag ges möjlighet att visas runt med områdeschefen för sociala företag på Skåne Stadsmission, Alireza Mobasheri, i den ganska rymliga butiken, som tidigare rymde en skobutik. Här är det meningen att de med inte så mycket pengar ska kunna komplettera sin matkasse i vardagen.

Jag får en pratstund med Alireza Mobasheri och han guidar mig runt i lokalen nere i källaren på Hästhagsvägen. Jag frågar varför man etablerar en butik just i Helsingborg och han nämner att man tittade på underlaget i Malmös butik som öppnades 2021. Det visade sig att det kom folk från när och fjärran från västkusten ända från Ängelholm för att handla. Man gjorde en demografisk kartläggning och det visade sig att nästan 10 procent av invånarna i Helsingborg tillhör de socioekonomiskt utsatta. Lägger man då till kranskommuner som till exempel Landskrona blir procentantalet ännu större. Man vill att denna butik blir navet för västkusten.

För att få handla måste du ansöka om medlemskap i en app som du enkelt laddar ner. Skulle äldre få problem är de välkomna till butiken och få hjälp och kan även boka tid för ansökan. Har du en låg inkomst eller ersättning är du välkommen att söka – dock inte studenter. Du får handla för högst 300 kronor per vecka och det motsvarar en matkasse för 1 000 kronor i vanlig dagligvaruhandel. Max två besök per vecka är möjligt och du bokar ditt besök i appen.

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/4/sites/135/2023/06/matmissionen-300x225.jpgDet är tänkt att här ska finnas matvaror som kompletterar den ordinarie matkassen, som kan vara dyrare på andra ställen. Här finns billiga grönsaker och frukt, såser och en disk med kött ska komma så småningom. En förpackning Philadelphiaost kostar åtta kronor. Alireza berättar att man får in matvaror från ett 100-tal grossister. Det är överblivna varor som kan ha kort datum, ha fel förpackning, vara felbeställning eller felleverans.
– Vi får nya leveranser varje dag och varorna varierar hela tiden och därför får de som är anställda varierande arbetsuppgifter, säger Alireza.
Jag pratar även med Muhammed som började jobba idag och han stortrivs.

Matmissionen samverkar med arbetsmarknadsförvaltningen och tar emot anställda på arbetsträning och lönebidrag.

Ansökan om medlemskap tar en till fyra dagar att godkänna, eftersom ansökningarna här i Helsingborg inte varit så många än så länge. Jag säger att jag mest ser kunder med invandrarbakgrund i butiken men Alireza menar att det bara är en tidsfråga innan äldre och andra med mindre i inkomst hittar hit. Medlemskapet omprövas efter ett år.

TEXT OCH BILD: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar

David Bergström
David Bergström
sedan

Hej Maria! Det är inte Helsingborgs stad som driver Matmissionen, utan Skånes stadsmission. Du når dem här: https://www.skanestadsmission.se/matmissionen/ Det bästa! /David