Mening och inre resonans

H22 City Expo innehåller många lärorika workshopar, varv en del av dem har handlat om existentiell hälsa. Vår invånarrapporter Mona Abdelaziz Racho fanns i Slottshagen när workshopen “Mening och inre resonans” tog plats.

Frågor är som sand, vi har många inom oss och det är svårt att hålla i det utan att det faller. Frågor som “Vad är meningen med mitt liv?” eller “Hur länge kan jag fortsätta leva?”. Denna workshop arrangerades av Helena Fernández-Cavada, konstnär, samt Ana María Bermeo, projektledare för Konst och Hälsa, som en del i temat Snacka om livet.

– Oftast hör vi inte musiken inom oss för det finns så mycket ljud utanför, säger Helena Fernández-Cavada.

Vad är Resonans?

– Resonans är tonen av en sak eller ljudet inom oss, vilket oftast brukar vara betydelsen, säger deltagaren Sofia Landström.

Workshopen innehöll material som besökarna kunde se och ta på. Ett av materialen var sand som besökarna fick testa att hålla i. Det fanns även magneter och järn, där det testades att göra olika skulpturer av järnet.

– Vi är som en magnet, vi har den positiva sidan och den negativa sidan inom oss själva, menar Helena Fernández-Cavada.

Under workshopen fick deltagarna skriva en fråga på en lapp, sedan sitta ner och koppla av för att känna sig lugna och avslappnade. Därefter ställdes samma fråga igen för att se om svaret hade ändrats.

– Mitt svar på frågan är nu tydligt, jag tänkte inte på det sättet innan vi fick göra denna typ av meditation, säger Helena Fernández-Cavada.

Vad ska människor göra för att må bättre?

Helena Fernández-Cavada delar med sig av några tips.

  • Spendera tid med dig själv
  • Bli inte besatt av relationer
  • Ha kontakt med andra
  • Gå ut och lär känna dig själv istället för att vara på samma plats
  • Skriv ner känslor
  • Träffa en psykolog eller kurator.

Workshopen var en del av temat Snacka om livet, som handlar om existentiell hälsa för ungdomar.

TEXT: MONA ABDELAZIZ RACHO, BILDER: ANA MARIA BERMEO

Avbryt

Lämna en kommentar