Musik är känslor

Fredagen den 15 november, klockan 20:00 bjuder pingstkyrkan och LP Helsingborg in allmänheten till lovsångskväll. Kvällen riktar sig särskilt till socialt utsatta.

Jag träffade en av arrangörerna, Martin Langen, för att få reda på lite mer om denna kväll och vad den innebär för honom.

– Min tanke är att det ska vara en kväll för de socialt utsatta, det kan vara personer som lever med missbruk, psykisk ohälsa eller är ensamma. En speciell kväll för dem att känna gemenskap, få sjunga med i sång och bara vara. Men givetvis är alla välkomna, även fast man inte är troende.

Lovsångskvällen är en kostnadsfri tillställning som anordnas av pingstkyrkan och LP Helsingborg, det kommer spelas musik och det kommer även berättas korta livshistorier.

– Det är en kväll för att ge lite extra kraft och styrka i den annars kanske tuffa vardagen.

När jag frågar Martin varför han valde att arrangera en sådan här kväll svarar han

– Det är för att på något sätt kunna erbjuda människor det som LP och kyrkan har gett mig. Jag vill ha lovsångskväll för att folk ska kunna komma precis som de är, samtidigt som jag på något sätt vill visa dem att vi ser er. Samt att musik är min gåva ifrån Gud, jag vill lovprisa honom och bjuda in människor till en kväll full med kärlek och omtanke.

Martin Langen är 35 år gammal och började tidigt missbruka tunga droger på grund av mobbing i skolan och en instabil hemmasituation och på något sätt kunde han hitta en ny identitet i drogerna och missbruket. Han har missbrukat i stora delar av sitt liv och även levt som hemlös på stadens gator i många år. Men för tre år sedan kom vändningen i hans liv.

Hans drogfria liv började på stadens stödboende Fenix efter ett suicidförsök. Han blev räddad i sista sekund av personalen på boendet. Kort därefter valde han att kasta sina sprutor i en container och gick på sitt allra första NA-möte.

– När jag hade varit drogfri i två år hade jag ordnat ett eget boende och fått kontakt med min familj igen, men jag upplevde att det saknades något. Detta gjorde att jag började söka mig till mina gamla vänner, men till slut kände jag att om detta fortsatte skulle jag ännu en gång förlora allt jag har kämpat för. Jag höll mig drogfri på vita knogar.

Martin gjorde då något han aldrig gjort förut, han satte sig på knä och bad till Gud om hjälp. Efter en stund får han ett samtal av en nära vän som frågar om han ville följa med på gudstjänst vilket Martin gjorde då han var villig att göra allt för att förändra sin situation. Martin gick på en gudstjänst som sedan blev en gång till och en gång till. Han valde då att även gå till LP i både Helsingborg och Landskrona för att träffa människor som gått igenom precis det han själv gått igenom.

– Jag bemöttes hela tiden av kärlek och fick till slut en helt ny kontakt med mig själv. Jag valde då att fortsätta gå på gudstjänst och en gång hände något jag aldrig upplevt och inte heller kan förklara mer än att jag blev uppfylld med en helt fantastisk känsla och blev där och då frälst.

Tidigare har Martin spelat trummor i olika band och turnerat runt om i Europa, idag spelar han trummor på gudstjänsten i Pingstkyrkan Helsingborg men han är även aktiv i LP Helsingborg där han delar ut kaffe och bjuder in till torsdagskvällarna, då LP Helsingborg samlas för att umgås, äta, sjunga och ta del av varandras livshistorier. Han är även aktiv i EFS-kyrkan där han är samtalsledare för ALPHA-kursen samt spelar lovsång.

– Till alla de ute som har det extra kämpigt och känner att livet fallet runt dem vill jag hälsa att det finns hopp och kärlek att få så länge man är villig att ta emot den.

(Text och bild: Sandra Linderos)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *