Nattkafé på 107:an söker volontärer

Det är kallt ute. För en hemlös är det svårt att finna värme någonstans. Är du inte skriven i Helsingborg kan du inte räkna med hjälp. Det försöker frivilligorganisationerna i Helsingborg att ändra på.

Tillsammans med andra organisationer har ideella föreningen Värmestugan startat nattkafé i Helsams och Invasams lokal 107:an på Södergatan 107. Allt för att folk ska slippa gå ute om nätterna. För nu är vintern här. Några veckor har gått sedan starten, och just nu är problemet att få tag i folk som kan bemanna verksamheten.

Hittills har man försökt hålla öppet när det varit som kallast. Det sprack dock på måndagskvällen då man inte lyckats få tag i volontärer.

Inget sovställe

Runt 20 personer, både kvinnor och män, har kommit till nattkaféet. Där kan de få sig en smörgås och något varmt att dricka. En stol för några timmars vila. Ett bord att luta huvudet mot. Några sängplatser får det inte finnas. Då krävs helt andra tillstånd.

Värmestugan håller även öppet verksamheten på Hemlösas hus dagligen mellan 16 och 20.
Där har föreningen fullt upp med att servera mat till alla hungriga själar. Och de är en hel del de med.

Värmestugan driver allt med hjälp av insamlade medel, såväl pengar som livsmedel, kläder och andra välbehövliga saker. Föreningen får inga föreningsbidrag från kommunen.
– Vi fick precis avslag igen, så vi får noll kronor i bidrag, säger Angela Elek ordförande för Värmestugan.

Och vad gäller nattkaféet anser kommunen att de bara har ansvar för dem som är skrivna här. Då kan du vända dig till biståndslösa platser på Fenix, som utökas efter behov. Som hemlös från annan ort är det inte lätt. Flera har varit här i flera år men utan någon tidigare fast adress.

Frivilliga behövs

I skrivandets stund står termometern på -4 grader, ikväll ska det bli ännu kallare. Det är julvecka och 2021. Medan andra börjar fira jul får alla utan bostad leta efter ställen att värma händer och fötter på – om så bara för en liten stund. Som det verkar just nu kommer inte nattkaféet att kunna öppna nästa gång förrän julaftonskväll.
– Vi hoppas redan lillejulafton men vet inte ännu. I januari har Lp-stiftelsen lovat hjälpa till men nu i december behöver vi folk till den 30 och 31 december, säger Angela Elek.

Så du som ömmar för de hemlösa och känner att du har tid över får gärna höra av dig till:
info@varmestuganhelsingborg.se
Telefon: 073-871 40 31

TEXT: TEA KEMPPAINEN
Foto: studio-e.se

Avbryt

Lämna en kommentar