Omställningsaktivist – javisst

Isabelle McAllister, designer och författare till boken ”Skavank”, vill att vi ställer om till ett mer hållbart och klimatsmart samhälle. Vår invånarreporter Caroline Åberg har lyssnat på hennes föreläsning på stadsbiblioteket.

Miljöförvaltningen samarbetar med stadsbiblioteket i Helsingborg och har inlett en serie föreläsningar om klimat och hållbarhet, nu speciellt inför H22 City Expo.

Först ut var Isabelle McAllister, som reser runt i landet på bokturne med sitt alster ”Skavank”. Hon har bland annat bott på Bali i två år med sin familj. Där har hon arbetat med miljöadvokater och blivit insatt i nya miljölagar i Parisavtalet (IPCC) enligt FN.

De har också provat olika miljöexperiment i området de bodde i. Den nu trettonårige dottern födde upp gräshoppor i skolan som de sedan använde i chocolate chips-kakor och i tacos.

I publiken fanns alla åldrar representerade ur främst det kvinnliga könet. Några gymnasielever var på plats och förevisade ett miljöprojekt som de deltar i.

Idag väljer Isabelle att kalla sig omställningsaktivist, och menar att vi känner oss säkra genom att ha mycket saker istället för att fråga oss vad vi behöver.

– Vi ifrågasätter inte trender utan måste ständigt uppgradera oss från en iPhone 8 till 12 utan att fråga oss varför? Är det någon större skillnad på produkterna egentligen? Detta frågar Isabelle sig själv och publiken.

I sin bok har hon bland annat använt tyg som det kommit mensfläckar på och gjort om till ett broderi med stygn och pärlor för att illustrera det fina i det fula. Hon har också tagit åt sig av gammal österländsk teknik för att lappa och laga gamla kläder som bland annat visats i en utställning på Östasiatiska museet i huvudstaden. Kineserna var ju först med mycket, inte bara krutet.

– På 1950-talet kom slit-och slängperioden med billiga saker, men det innebar även en frigörelse för kvinnorna. Nu behövde de inte tvätta trasor om och om igen utan kunde använda hushållspapper istället.

Nu försöker man skapa nya lagar i EU för att göra spårbarheten hos varor som exempelvis kläder lättare. Man ska kunna se var plagg tillverkats och av vem. Vi köper 14 kilo kläder fler person och år och slänger 8 kilo.

– Det gäller att göra om systemet för hur vi levt tidigare och tänka om. Exempel på klimatsmarta företag är klädföretaget Houdini och Project Mono Air, som tillverkar fleece från plastavfall, menar Isabelle.

Isabelle började sin bana på tv med inredningsprogrammet ”Äntligen hemma”, med Martin Timell som programledare. På den tiden fanns det 200 inredningstidningar att välja bland, men behövdes det?

– Det är ju som likt en scen ur Pippi Långstrump-filmen att vi lever i en fantastisk godisbutik, men det gäller att kunna välja bort. Vem väljer vi emellan: Greta Thunberg eller Bianca Ingrosso? Det gäller också att tänka rätt vad gäller second handmarknaden. När man vant sig vid att handla billigt hur ställer man sig sedan till ett hantverk som kostat att framställa och sedan betingar ett högre pris?

Idag släpper en person ut 8 ton växthusgas och till år 2050 ska det vara nere i 0,9 ton om klimatmålet ska nås i Sverige.

– En Thailandsresa släpper ut lika mycket och innebär 4 års köttkonsumtion. Eller att köra 1500 mil i en normalstor bil. Det är värt att tänka på…

Nu jobbar Isabelle med bland annat Fiskarhedenvillan, ett byggföretag med bara organiska material och enbart kvinnor i team där de bland annat sjunger ihop och samarbetar. Är det så här framtiden kommer se ut. Det hoppas jag.

TEXT: CAROLINE ÅBERG

Avbryt

Lämna en kommentar