Pratcafé – ny och välkomnad gemenskap

Gillar du att prata? Gillar du billig fika? Varför inte en kombo? Socialarbetarna Bitte Wikström och Charlotta Schön är projektledare för Omtanke Helsingborg. En av idéerna de testar för att motverka ensamhet är ett Pratcafé på Söder. Här ska det vara enkelt att samtala och skaffa sig ny gemenskap. Vår invånarreporter Ibrahim El Halabi har besökt dem.

Vad var motivationen till Pratcaféet?

– Idén om ett Pratcafé kommer från de invånare som deltog i en kartläggning av ofrivillig ensamhet som vi gjorde under 2021. Kartläggningen gjorde att vi förstod behoven man har då man är ensam. Sedan började vi att tillsammans med invånarna ta fram idéer om lösningar. Pratcaféet är en av dem, berättar Bitte Wikström.
– Det finns massvis med negativa konsekvenser, både psykiska och fysiska, med ofrivillig ensamhet. Det ökar risken för tidigare död, stress, inflammationer i kroppen, hjärtproblem, högt blodtryck, demens och proppar i hjärnan som leder till stroke. Långvarig ensamhet leder också till att du som person kan bli misstänksam mot andra och att du kan se mer negativt på andra människor, vilket leder till att du isolerar dig själv ännu mer.

Förhoppningar

Pratcaféet är en plats som är extra välkomnande och det ska vara lätt att ta steget in. Det kan vara en bra början för nya bekantskaper och kontakter.
– Det blir jättesnabbt en sammanhållning här där man bryr sig om varandra, säger Bitte. Du kan komma precis som du är och du får samtala hur mycket eller hur lite du vill. Du får själv hitta din takt. För att förenkla konversationer kan man ha en lapp på sig där det står ditt namn och något du gillar. Det är ett bra sätt att starta konversationer ifall du har svårt för det.

Framtida förhoppningar är att besökarna ska driva Pratcaféet själva, vilket de redan har börjat med lite då och då. Projektledarna Bitte och Charlotta vill att alla ensamma Helsingborgare ska veta att Pratcaféet finns och detta sprider de till staden, fritidsgårdar och föreningar. Alla är välkomna.

Hur länge varar projektet?

Projektet Omtanke Helsingborg ska under två år, 2022-2023, testa olika lösningar för att se vad som fungerar. Pratcaféet kommer att få finnas kvar om det fungerar och det finns just nu i en lokal som ägs av Helsingborgshem.

Hur lockas människor dit?

Genom sociala medier och pappersreklam i socialförvaltningens verksamhet, föreningar, mötesplatser, vårdcentraler och psykiatrin i stan så hoppas Bitte och Charlotta att locka människor.
– Besökarna själva berättar också för andra så det sprids ännu mera.

Att hitta gemenskap

– Börja med att ta småsteg, man behöver inte omedelbart bli bästa vänner. Att hitta på idéer och saker att göra tillsammans kan vara en början på en bra vänskap. Alla människor i alla åldrar är välkomna där finns människor från olika åldrar, bakgrunder och kulturer. Gemensamt bryter vi ensamhet!

Om Pratcaféet

Pratcaféet öppnade den 10 mars på Håkan Lundbergs gata 17 på Söder. Öppettider är torsdagar klockan 12:00-19:00.

Pratcaféet flyttar sin verksamhet till Slottshagen under H22 City Expo 13–17 juni.

(TEXT: IBRAHIM EL HALABI)

.

Att komma ur ensamhet

Här finns tips att börja med som förhoppningsvis leder till att alla kan komma ur ensamhet. Detta är från en prototyp av Pratcaféets kommande webbplats.

Tips att börja med

  • Ta små steg i början. Bestäm dig för att börja prata med en granne eller någon i butiken när du handlar. Du kan fråga efter en vara eller säga att du uppskattar varorna.
  • Gör saker du tycker om och mår bra av. Lyssna på musik, läs en bok, besök ett bad med bubbelpool eller gå ut i naturen.
  • Se till att hitta och bevara dina dagliga rutiner. Mat, sömn och regelbunden motion, som promenader, ger dig en bra grund för att du ska må bra.
  • Beröring och fysisk kontakt gör att vi mår bra. Du kan till exempel boka en massage eller ett besök hos frisören för att känna dig ompysslad.
  • Be om hjälp. Var inte ensam med dina tankar och känslor. Chansen är stor att du upptäcker att du inte är ensam om din situation.
  • Påminn dig själv om att du är bra och ge dig själv en klapp på axeln och belöna dig för dina försök. Du kommer att lyckas.
  • Våga söka professionellt stöd för att få hjälp att hantera känslor, tankar och eventuella svårigheter du kan ha hamnat i. Du kan till exempel vända dig till din vårdcentral eller till socialtjänsten i din kommun.
  • Ett husdjur får dig att känna dig behövd och blir ett sällskap som minskar ensamheten.
    Tänk bara på att det är ett stort ansvar också.

För de här tipsen krävs lite mer mod!

  • Hitta nya sätt att umgås. Det kan till exempel ske via sociala medier och videosamtal.
  • Våga ta kontakt med människor i din omgivning. Försök tänka att människor i omgivningen vill dig väl. Ta vara på möjligheter i vardagen. Du kan till exempel hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
  • Alla behöver vi öva på förmågan att vara sociala. Tacka ja till sociala aktiviteter även om det kan kännas svårt i början.
  • Ge ett positivt intryck! Var nyfiken och fråga och lyssna. Vissa ämnen är känsliga samtalsämnen, till exempel religion och politik.
  • Kom till Pratcaféet! Här kan du ta en fika för rimligt pris, prata med alla som besöker caféet och lära känna nya människor. Här träffar du andra som är i samma situation som du; personer som vill lära känna fler.
  • Leta efter tips på mötesplatser som är välkomnande mot nya besökare.
  • Kontakta bekanta från tidigare i livet och föreslå en träff.
  • Bli volontär och erbjud din hjälp till andra. Många organisationer och föreningar behöver frivillighjälp. Det kan vara ett sätt att träffa och lära känna andra människor. Vi mår alla bra av att känna oss behövda och ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till att hjälpa någon annan. Fråga någon i din närhet om du kan hjälpa till med något eller anmäl dig för volontärarbete eller annan frivillig verksamhet.
  • Hitta andra som delar dina intressen. Gå med i en förening eller börja en kurs hos ett studieförbund. Lär dig laga mat, dansa bugg eller gå en datorkurs. Aktiviteter som bokcirklar, kurser, träffar med mera kan göra det lättare att knyta nya kontakter.
  • Gör en förändring i ditt liv som skulle kunna innebära att du träffar nya människor på ett naturligt sätt. Det kan vara att skaffa hund eller en odlingslott, något som hjälper dig att träffa nya människor utanför hemmet.
  • Bjud hem en granne, arbetskamrat eller studiekamrat på fika inomhus eller utomhus.
    Eller på en promenad.
  • Våga resa ensam. Många resebolag har resor för ensamstående. Eller åk på en temaresa med inbokade aktiviteter.
Avbryt

Lämna en kommentar