Skåneveckan för psykisk hälsa i Helsingborg 2022

Skåneveckan är en vecka för ökad kunskap och samtal om psykisk hälsa, som i år äger rum 10-16 oktober. Här kommer årets program för Helsingborg.

Psykisk ohälsa berör alla. Varje år dör fler svenskar av självmord än av trafikolyckor. Nu kraftsamlar ett antal skånska kommuner och frivilligorganisationer för att åter sätta den psykiska ohälsofrågan på agendan i samband med Skåneveckan för psykisk hälsa, däribland Helsingborgs stad.

Skåneveckan för psykisk hälsa ska stärka våra invånare i staden i psykisk hälsa och visa på bra metoder för att ta sig ur psykisk ohälsa. Vi lyfter ämnet ur ett hälsofrämjande och förbyggande perspektiv samtidigt som vi förmedlar hopp och kunskap till att må bättre.

Den 10–16 oktober arrangeras Skåneveckan för psykisk hälsa, en vecka för kunskap, hopp och gemenskap. I Helsingborg arrangeras olika evenemang under veckan.

Fler arrangemang i Helsingborg hittar du på skaneveckan.com.

Digitala arrangemang på skaneveckan.com.

Hälsa för alla – digital föreläsning med Mårten Nylén

10–16 oktober

Hälsoinspiratören Mårten Nylén delar med sig av sina bästa knep och verktyg för att skapa hälsa på enkla och smarta sätt.

Han går igenom sitt ”Balansbord” med de fyra benen motion, kost, vila (sömn och återhämtning) samt stress, där han ger lösningar på många vanliga problem, som stress i vardagen och dålig sömn, till hur vi kan få tiden att räcka till för både motion och att hinna med livet.

Vi får även en smart och effektiv rörelsepaus med Mårten och tips på hur man bör tänka om sin motion och träning.

Föreläsningen är 47 minuter lång.

Anmälan till föreläsningen

Du anmäler dig med formuläret här nedanför. När du har anmält dig får du ett mejl med en länk, för att kunna se föreläsningen. Länken är endast aktiv mellan den 10 och den 16 oktober.

Om Mårten Nylén

Mårten Nylén är hälsoinspiratören, känd som supertränaren från tv-programmet Biggest Loser, programledare i tv-programmet Ninja Warrior och som hälso- och träningsexpert på Aftonbladet och i TV4.

Han kallas Stjärnornas tränare och har coachat kändiseliten till toppform. Han har en milslång referenslista full av välkända namn: Will Smith, RedOne, Mabel, Joel Kinnaman, Veronica Maggio, Daniel Ek, Sebastian Tadros och Petter för att nämna några.

Idag hälsoutvecklar han och föreläser världen över. Mårten är även stolt ambassadör för Kronprinsessparets Generation Pep, Stiftelsen Friends och Beat Diabetes.

Mårten Nylén på Instagram.

Digital föreläsning med RF-SISU Skåne

10-16 oktober

RF-SISU Skåne berättar om hur de arbetar för att främja psykisk hälsa. Vi får även ta del av vilka satsningar de arbetar med för fysisk aktivitet, som har en god inverkan på vår psykiska hälsa.

Föreläsningen med RF SISU Skåne kommer publiceras här mellan den 10 och 16 oktober och är 16 minuter lång.

RF-SISU Skåne arbetar med en rad olika områden. Idrottsrörelsens gemensamma mål i Strategi 2025 ska leda mot visionen: Svensk idrott världens bästa. Målen är i sin tur utgångspunkten för allt RF-SISU Skåne arbetar med.

Till RF-SISU Skånes uppgifter hör att:

  • vara idrottsrörelsens studieförbund och utbildningsorganisation
  • stimulera lärande
  • främja, utveckla och samordna idrottsverksamheten
  • ta tillvara idrottens intressen och se till att idrottens roll i samhället utvecklas
  • arbeta med idrottsservice, intressepolitik och idrottsutveckling
  • fördela vissa anslag till idrottsrörelsen
  • verka för att bevara det idrottshistoriska arvet
  • stärka engagemanget och utveckla idrottsverksamheten.

RF-SISU Skåne på webben.

Gofar (Gemensamt ordnad fysisk aktivitet på recept)

Film som berättar hur skolor i Helsingborg arbetar med Gofar. Gofar innebär att skolan skriver ett recept på fysisk aktivitet till eleverna. I filmen får vi ta den av elever, pedagoger, skolledare och en skolsköterska, som berättar om alla fördelar de upplever. Arbetet utgår från skolsköterskan, men en nyckel för att arbetssättet ska fungera är samverkan. Vi brukar säga att det är samverkan som är receptet!

Kontaktperson: Gustaf Andersson, elevhälsan, gustaf.andersson@helsingborg.se

Utställningen Jagego – bli bättre på att ta hand om dig själv

11-14 oktober

Må bra-utställningen är uppbyggd på olika teman kopplade till ungas psykisk hälsa och är kopplad till en AR-app (förstärkt verklighet), med möjligheten att göra flera egna övningar. Ta med mobilen och testa! Övningar finns även på webben.

Plats: Aktivitetshuset Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B (visa på karta)

Vernissage tisdagen den 11 oktober klockan 17.00-20.00, med mingel och tilltugg.

Övrig tid: Kontakta Aktivitetshuset Tryckeriet eller samordnare på elevhälsan
bodil.westergren@helsingborg.se för att besöka utställningen.

Inspiration till självhjälpsgrupper 12 oktober

Den 12 oktober, klockan 17.00-20.00, bjuder vi in till ett inspirationstillfälle för självhjälpsgrupper.  Annette Wahlgren från Självhjälpshuset Solkatten i Göteborg kommer till Helsingborg för att berätta om deras verksamhet, som funnits i 25 år. Du kan delta antingen på plats på Tryckeriet (Vasatorpsvägen 1b) eller digitalt.

Självhjälpshuset Solkattens grupper finns både fysiskt och digitalt, under ett stort antal olika teman. De utbildar frivilliga till ”igångsättare”, som är med när varje grupp startar, samt de första tre gruppträffarna. Sedan avgör varje grupp själva om de ska fortsätta på egen hand, något de flesta grupper gör. Alla igångsättare är vanliga medmänniskor och inte professionella, vilket har stor betydelse då konceptet handlar om självhjälp.

Vår förhoppning är att inspirationstillfället ska leda till att vi hittar personer i Helsingborg som vill utbilda sig till igångsättare och vara med och starta upp ett självhjälpshus i Helsingborg. Titta gärna runt på Solkattens webbplats för mer information. Blir du nyfiken på grupperna kan du redan nu delta i en självhjälpsgrupp digitalt på Solkatten.

Anmälan (fysiskt och digitalt).

Motionslopp: Run for Mental Health 16 oktober, klockan 13.00

Run for Mental Health är ett välgörenhetslopp för att uppmärksamma fysisk aktivitets betydelse för vår psykiska hälsa, utan vinstintresse och till förmån för forskning inom psykisk ohälsa. Start och målgång är på Gröningen (Båthusgatan). Promenera, jogga eller spring tillsammans med vänner och arbetskamrater. Du kan springa 1 kilometer, 5 kilometer eller delta virtuellt.

Företag och organisationer erbjuds förköp av startplatser, ett bra sätt att främja friskvård och bidra med en insats för att hjälpa till i kampen mot psykisk ohälsa.

Anmälan, förköp eller mer information

Hjälp och stöd

Om du eller någon du känner behöver stöd och hjälp kan du vända dig till kommunen, Region Skåne eller till någon av alla frivilligorganisationer:

Helsingborgs stad

Omsorg och stöd | Helsingborg.se
Oro för dig själv eller någon annan | Helsingborg.se
Anhörigstöd på nätet | Helsingborg.se

Träffpunkter

Till stadens träffpunkter kan du som senior komma och gå som du vill. Du kan delta i någon av våra aktiviteter, fika och få en stunds sällskap. En del träffpunkter serverar även lunch. Det kostar ingenting att besöka en träffpunkt, men ibland kan du behöva betala för vissa aktiviteter. Du är välkommen till vilken träffpunkt du vill oavsett var i Helsingborg du bor.
Träffpunkter | Vård och omsorg (helsingborg.se)

Följ gärna träffpunkterna på deras instagramkonto @traffpunkterihelsingborg

Brukarorganisationer och sociala frivilligorganisationer i Helsingborg

Brukarorganisationer | Öppnasoc

Region Skåne

Sök psykiatrisk vård i Skåne – 1177 Vårdguiden

Frivilligorganisationer (Skåneveckan)

Hjälp och stöd – Skåneveckan för psykisk hälsa (skaneveckan.com)

Vad är Skåneveckan?

Skåneveckan för psykisk hälsa startade i oktober 2010. Sedan dess har den växt sig större för varje år. 2022 års vecka pågår 10-16 oktober. Det är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal om psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. Skåneveckan samordnas av Region Skåne och Studieförbundet Vuxenskolan. Arrangörerna är allt i från privatpersoner och brukarföreningar till kommuner och privata arbetsgivare.

Läs mer om årets programpunkter för hela Skåne på Skåneveckans webbplats.

Avbryt

Lämna en kommentar