Röst från H22 City expo: spelning med The Sounds

Vår invånarrapporter Mona Abdelaziz Racho har intervjuat Johanna Götesdotter som fanns på plats vid Slottshagen för att titta på bandet The Sounds. Hon uppmanar alla utsatta kvinnor att våga söka hjälp.

H22 är en stadsmässa om framtidens Helsingborg, samt om hur staden jobbar med människors hälsa. Har de lyckats med allt inom människohälsan är frågan?

Johanna Götesdotter

Har du någon koppling till årets H22?

– Nej, men drottningen och kronprinsessan var i Helsingborg så det var kul att komma hit för att titta på dem. Vi är släkt med dem långväggars.

Varför är H22 viktigt för våra dagliga liv? Vad är viktigast för dig?

– Att man tänker hållbarhet, för miljöns skull. Helsingborg verkar tänka mycket på miljön. Nybygget i oceanhamnen har trebrunnssystem, till exempel. Det finns mycket grön natur här med. Det finns mycket folk här och det verkar vara en aktiv stad.

Aktiv på vilket sätt?

– Att folk verkar tänka på sin hälsa väldigt mycket. Men främst att man tänker på miljön, det är rent och snyggt här.

Vilka frågor fokuserar du mest på och varför just de frågorna?

– Jag brinner för frågor om barnen. Barn är otroligt viktiga i samhället över hela världen. Man ska ta vara på de små barnen och se dem, höra dem för att de är framtiden. Därför ska man ha koll på alla barn, inte bara sina egna. Man ska satsa mer på skolan och att vissa barn behöver enskilda resurser.

Vad tycker du om frågor angående våld i nära relation?

– Det är bättre nu på 2000-talet än vad det var på 70–80-talet. Det är val snart och jag hoppas politikerna tar tag i detta, inte bara för att det är val men också för att de verkligen brinner för det. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har bra agenda, men det krävs mer.

Vad är det som krävs?

– Det är mer kvinnor som drabbas av detta. Det är viktigt att vi ser dem och hjälper dem. Detta kan vara i form av boenden som tar emot kvinnorna som behöver hjälp.

Hur tycker du socialförvaltningen kan bidra så att fler vågar söka hjälp angående våld i nära relation?

– Framför allt mer skyltar på exempelvis vårdcentraler, så att fler kvinnor kan komma och söka hjälp. Sjukhusen kan ha skyltar i toaletterna så att man ser dem tydligt. Man kan även informera dem att det finns hjälp om man misstänker något, men då måste de verkligen få den hjälpen.

Tycker du H22 har fokuserat på psykisk ohälsa och våld i år?

– Jag har inte sett det alls. De borde göra det för psykisk ohälsa är något jättemånga har. Man kanske kan ordna något så att även de äldre får besök, detsamma med folk som sitter i fängelset.

Johanna ville hälsa socialförvaltningen något som borde förbättras.

– Ta alla kvinnor och barn på allvar. Detsamma med missbruk hos unga människor, de behöver hjälp och kan inte vänta något halvår att få den hjälpen.

Vem är Johanna?

Johanna är 47 år och älskar rock and roll. Hon är stort fan av Maja Ivarsson från sånggruppen The Sounds. Johanna håller på att utbilda sig till antigen polis eller kriminalvårdare.

Har du upplevt våld i nära relation? Vågar du ej söka hjälp? Eller kanske vill veta mer om det? Läs om familjevåldsenheten på helsingborg.se.

Avbryt

Lämna en kommentar

Mona

Mona

sedan

Tack så mycket!

Mona
Mona
sedan

Stort Tack!