Skåneveckan 2019

I år var Helsingborgs stads tema under Skåneveckan "Balans i livet". Förmiddagen tillägnade vi föreläsare med ämnen som riktade sig till ungdomar men vi äldre hade även med ett engagerat öra. På eftermiddagen riktade vi oss till en äldre publik med läkaren och dansinstruktören Jill Taube, som bjöd på kunskap, blandat med dans och rörelse.

Alexander Siotis, läkare och grundare av hälsoronden svarade på frågan ”Var söker jag hjälp när jag mår dåligt?” Alexander presenterade då vårdpyramiden som visar var man ska söka hjälp. Först och främst ska man ta till egenvård och kanske gå till elevhälsan. Behöver man fortfarande hjälp så kontaktar man sin vårdcentral och är det akut och svårare fall så åker man till akutmottagningen.

Han pratade även om psykisk ohälsa. Hur vanligt är depression och hur ser de olika stadierna ut, när ska du söka hjälp? Hur ska egenvården se ut?

Alla är vi deppiga i perioder men det betyder inte att du lider av depression. Alexander påpekar att det är viktigt att skaffa hjälp innan du blir utbränd. Han säger också att bli utbränd kan liknas med att bryta hjärnan. Du kan inte använda den som tidigare och du blir handikappad och det tar tid att läka. Hur läker man en bruten hjärna?

Boost by Zquad är ett projekt i form utav workshops och föreläsningar riktat till tjejer i åldern 15-17 år, man tar upp ämnen som sex och relationer, psykisk ohälsa, träning, hälsa och framtid. Lotta Holm och Helen Izzeddine som leder projektet berättade om sin bakgrund och deras relation med psykisk ohälsa. De berättade om hur de tog sig ur sitt dåliga mående.

Nu brinner de för att hjälpa unga tjejer till psykisk hälsa. Lotta Holm är en gift, 44-årig 2-barnsmamma boende i Helsingborg och jobbar som sjuksköterska. Helen Izzeddine är 22 år, bor i Helsingborg och jobbar som passkontrollant hos gränspolisen. De har båda två sett behovet av att den hjälp som de erbjuder.

Är du tjej och mellan 15-17 år så är du välkommen att anmäla dig till vårens program via länken nedan.

Zquad,se – Informationssida

Det visades en informationsvideo om Sparks Generation, med leende unga tjejer och Penny Parnevik som testar olika aktiviteter.

Ebba Hyltmark är 18 år och går i gymnasiet i Lund.  År 2018 debuterade hon som författare med boken ”Alla suger och det är ingens fel”. Sittandes på scenen berättar hon om hur det var hennes farföräldrar som pushade henne till att skicka in det hon skrivit till ett förlag. Hon mejlade många förlag tills då att ett förlag nappade och ville ge ut Ebbas bok. Efter något år med korrekturläsning och korrigering av text så gavs hennes första bok ut.

Nu har Ebba även skrivit ett till bok som heter ”Jag kan nästan känna solen”. Hennes böcker handlar om hur det är att vara ungdom och växa upp. Hon berättar att det inte handlar om henne men att hon tagit inspiration från människor i sitt liv. För Ebba har skrivandet alltid varit det stora intresset i hennes liv och det hoppas hon att det fortsätter att vara.

Avbryt

Lämna en kommentar