Skåneveckan för psykisk hälsa 2023 – det händer i Helsingborg

I år äger Skåneveckan för psykisk hälsa rum 9-15 oktober, med arrangemang runt om i hela Skåne. Helsingborgs stad planerar som vanligt flera olika aktiviteter i samband med detta. Här kan du se vad som är planerat just nu.

10 oktober – mässa i Atriet på Dunkers

Socialförvaltningen kommer att hålla en mässa i Atriet på Dunkers på världsdagen för psykisk hälsa, tisdagen den 10 oktober, klockan 11.00-16.00.

Tanken är att stadens verksamheter och frivilligorganisationer ska kunna visa upp sig, mingla och informera om vad de gör för att främja helsingborgarnas psykiska hälsa.

Medverkar gör bland andra: Ria – Hela människan, Brottsofferjouren, Kamratföreningen G7, Faktum, Fryshuset, LP-kontakten/Pingstkyrkan, Personligt ombud Skåne, Ung Helsingborg, Ungsam och peer supporters.

10 oktober – workshop om projektet MyBrain med Fryshuset

Vi inleder dagen med en workshop i cirka 30 minuter som bygger på Fryshusets projekt MyBrain. I workshopen får du prova på flera enkla tips som kan användas för din hjärnhälsa i vardagen.

  • 11:00-11:30

10 oktober – snabbkurser i psykisk hälsa och bemötande

Detta är en snabbkurs i bemötandet av psykisk ohälsa och är en del av Helsingborgs stads arbete med suicidprevention. Syftet med kursen är att ge kunskap kring hur vi kan bemöta personer som mår dåligt. Huvudbudskapet är att vi behöver våga prata om psykisk ohälsa. Kursen går vid två olika tider:

  • 13.00-14.00
  • 14.30-15.30

Tryck här för att anmäla dig. 20 platser är bokningsbara och 10 platser är drop-in per tillfälle.

10 oktober – föreläsning Vägar ur ensamhet med Riksföreningen för äldres hälsa

I föreläsningen ingår det även att berätta om studiematerialet Hälsoguiden som de har tagit fram.

  • Datum: 10 oktober, klockan 13.30-14.30
  • Plats: Stadsbyggnadsförvaltningen, Järnvägsgatan 22 på våning 1 i Filmsalen

Du anmäler dig till vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd. Begränsat antal platser till 45 personer. Sista anmälningsdag är 9 oktober.

Telefon 042 – 10 40 44 eller via mejl: anhorigstod@helsingborg.se

11 oktober – föreläsning Våga fråga äldre med Suicide Zero

  • Datum: 11 oktober, klockan 10.30-12.00
  • Plats: Digitalt via Teams

Du anmäler dig till vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd och får en länk med instruktioner hur du laddar ner Teams för att se på valfri plats. Sista anmälningsdag 10 oktober.

Telefon 042 – 10 40 44 eller via mejl: anhorigstod@helsingborg.se

Ett antal träffpunkter, Träffpunkt Söder, Rydebäck och Sköldenborg kommer att erbjuda detta som en gruppaktivitet och sända på storbildsteve.

11 oktober – föreläsning och konstworkshop om ungas existentiella hälsa

Tid: 11 oktober, klockan 13.30–16.00
Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1
Kontaktperson: anamaria.bermeo@konstframjandet.se

Existentiell hälsa handlar om hur vi förhåller oss till livet i stort och till vår egen livssituation. Vårt förhållningssätt påverkar hur vi tänker, känner och handlar i våra liv och har stor betydelse för hur vi upplever vår hälsa och livskvalitet. Kraftsamling psykisk hälsa inom Sveriges Kommuner och Regioner lyfter fram existentiell hälsa som en outnyttjad resurs för att främja psykisk hälsa.

Eftermiddagen består av två delar:

  • 13.30–14.30 Framtidshopp eller förlamande oro – samtal och kreativitet som möjliggörare i arbetet för ungas existentiella hälsa
    Livets stora frågor utmanar ofta livet självt, redan i unga år. Hur vi hanterar frågor som livets meningsfullhet, framtidstro, sammanhang, livets mål och mening har visat sig vara avgörande för hur vi mår fysiskt, psykiskt och socialt. I föreläsningen presenteras aktuell forskning och hur den existentiella hälsan, i en sekulär tid, kan främjas genom många språk och uttryck. Föreläsning av Cecilia Melder, doktor i religionspsykologi med inriktning existentiell folkhälsa, Uppsala universitet.
  • 14.30 – 14.50 Paus
  • 14.50 – 16.00 Att öppna sitt seende – konst som en väg till existentiell hälsa
    I Kristianstad kommun har konst använts som språngbräda för eget fantiserande, tolkade och dialoger om livet, tillsammans med unga som inte arbetar eller studerar. Ta del av erfarenheterna och testa det material som ungdomarna testat. Samtal och upplevelsebaserad aktivitet med konstnärerna Jens Lundberg och Johanna Bolin.

Du kan välja att anmäla dig till en av dem eller båda här.

Mer information på partinfo.se.

12 oktober – Break the Silence, konsert på Tryckeriet

Musikens betydelse för ungas psykiska hälsa, av Musik i Syd, i samarbete med Part och elevhälsan. Avslutas med stor konsert på Tryckeriet 12 oktober klockan 18.00.

För mer information om eventet och anmälningslänk hittar du här:

15 oktober – Run For Mental Health, motionslopp på Gröningen

I samband med Skåneveckan för psykisk hälsa anordnar Run for Mental Health ett välgörenhetslopp på Gröningen den 15 oktober, klockan 13.00.

Run for Mental Health är ett välgörenhetslopp för att uppmärksamma betydelsen av fysisk aktivitet för vår psykiska hälsa. Start och målgång är på Gröningen (Båthusgatan). Promenera, jogga eller spring tillsammans med vänner och arbetskamrater. Du kan gå 1 kilometer (med frågesport), springa 5 kilometer eller delta virtuellt.

Anmälan och mer information

Avbryt

Lämna en kommentar