Skåneveckan för psykisk hälsa, Dunkers 11 oktober

Arbetsmiljö och psykisk hälsa – Take action!

Den 11 oktober är du välkommen till en eftermiddag om Arbetsmiljö och psykisk hälsa på Dunkers kulturhus. Genom föreläsningar och möten med personer med kunskap och egen erfarenhet kan du få råd om hur du förebygger och hanterar psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Arrangörer är HumanInsikt, Helsingborgs stad (socialförvaltningen) och Föreningen Hjärnkoll Skåne.

Tid: 13:00-16:30

Eftermiddagen är gratis, men antalet platser begränsade.
Anmälan skickar du till malin@humaninsikt.se eller via telefon: 076-804 26 25.

Programmet för eftermiddagen hittar du här (pdf).

Arbetsmiljö och psykisk hälsa – Take aktion!

Från och med 31 mars i år gäller nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket avseende psykosocial arbetsmiljö. Föreskrifterna betonar arbetsgivarens ansvar att systematiskt arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön för att förebygga ohälsa, däribland psykisk ohälsa. Faysal Rawandozi, psykolog från Feelgood företagshälsovård, ger en introduktionsföreläsning som förmedlar grundläggande kunskaper om psykisk ohälsa, arbetsmiljö som hämmar respektive främjar psykisk hälsa och kopplingarna däremellan.

Sveriges vanligaste psykfall

Malin Jensen, attitydambassadör från Hjärnkoll och arbetsmiljökonsult på HumanInsikt berättar om sin erfarenhet av psykisk ohälsa i arbetslivet.

Arbete som friskfaktor

Helsingborgs stad driver tillsammans med en rad frivilligorganisationer utvecklingsprojekt där kompetensen hos personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, missbruk och/eller annat långvarigt utanförskap tas tillvara för arvoderade specialuppdrag. Vi får lyssna till brukares egna erfarenheter från projekten, där uppgifter och omfattning anpassas efter individens unika kompetens, erfarenhet, förmåga och mående.

Läs vad socialdirektören Dinah Åbinger har att säga om inslaget här.

Levande uppslagsverk

Efter föreläsningarna kickar vi igång det levande uppslagsverket som inspirerar och berättar HUR man gör. Deltagarna kan fika och mingla bland alla våra experter och söka upp den station där just deras fråga hör hemma. Här hittar du bland annat forskare, fackrepresentanter, HR-specialister på arbetsmiljö, beteendevetare, attitydambassadörer och frivilligorganisationer och brukarorganisationer.

Du kan läsa presentationer av deltagarna här (pdf).

Tanken med det levande uppslagsverket är täcka in dagens tema från en mängd olika vinklar, så att deltagarna vid någon station kan finna svar på de frågor som är aktuella i just deras verksamhet. Vår ambition är att skapa ett avslappnat och spontant forum där deltagarna kan mingla runt och fråga, resonera, lyssna och bli inspirerade.

Vad är Skåneveckan?

I oktober 2010 hölls för första gången Skåneveckan för psykisk hälsa. Sedan dess har den växt sig större för varje år. 2016 års vecka pågår 10-16 oktober. Det är en vecka för ökad kunskap, hopp och samtal kring psykisk hälsa. I hela Skåne arrangeras seminarier, kulturarrangemang och mötesplatser. Skåneveckan 2016 samordnas av Region Skåne, NSPH Skåne och Hjärnkoll Skåne. Arrangörerna däremot är allt i från privatpersoner och brukarföreningar till kommuner och privata arbetsgivare. Du kan läsa mer på NSPH:s webbplats.

Avbryt

Lämna en kommentar