Skaparverkstad fyller dagarna med mening

På Maria Sol bor människor över 55 som inte alltid haft det så lätt i livet. Här fylls dagarna med färg och mening i skaparverkstaden Maria måne.

Klockan är 14 och behandlingsassistenten Suzanne Jansson öppnar dörren till skaparverkstaden. Här inne hänger tavlor och konstverk som de boende skapat. På flera av teckningarna står det ”Till Suzanne”.

– Vi har många olika aktiviteter här. Vi målar, pysslar, har sångstund, spelhåla och tränar mindfulness. Det är viktigt att de som bor här får möjlighet att prova olika aktiviteter. Materialet samlar jag in från boendets sopor, till exempel gamla sillaburkar som vi målar om till ljuslyktor och locken från burkarna använder vi som paletter att ha färgen på när man konstruerar, säger hon.

Efter en liten stund kommer Peter in med sin rollator. Han visar en teckning med kängurur som han har gjort. Tidigare i livet jobbade han på gamla Boliden, som numera heter Kemira. Nu har han bott på Maria Sol i ungefär tre år.

– Det bästa jag vet är att måla och rita, det är roligt att se resultatet av det man gjort. Ibland är det svårt att få tiden att gå och jag sover mycket. Då betyder den här verksamheten mycket, att ha något att göra, säger han.

Pippi på hjärtan

En efter en kommer de boende in till Maria måne. Suzanne tar fram sånghäften och sätter på musik. Alla får önska sina favoritsånger. Utanför dörren i korridoren ligger Ingers lägenhet. Det syns. Hela dörren är täckt med vykort, små konstverk och hjärtan där det står ”mitt hem”.

– Jag har pippi på att göra detta. Hjärtana har jag satt upp för att man ska se att det är jag som bor här bakom dörren och vykorten har jag väl fått eller hittat. Jag brukar måla en hel del för då har man något att göra. Det här är ett bra ställe att vara på, jag saknar ingenting, säger Inger.

Inne på Maria måne sjunger de boende Evert Taube.

– Vi hjälps åt att hitta på vad vi ska göra. Det är många som säger att de är så glada för detta, att de inte hade vetat vad de skulle hitta på annars. Vissa som är hos mig kanske klarar av att rita en streckgubbe och är jättenöjda med det och andra gör en detaljrik tapet på ingenting. Andra lyser upp och får visa sina möjligheter genom att förklara sig i en charad, säger Suzanne Jansson.

(Text och bild: Katia Boberg)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *