Sociala frågor på H22 City Expo

Måndagen den 30 maj startar stadsmässan H22 City Expo och varar sedan i 35 dagar. Det är en unik möjlighet att uppleva och påverka hur framtidens samhälle kan komma att se ut. Här har vi samlat tips på några programpunkter med social inriktning.

H22 City Expo består av fyra huvudområden:

 • Drottninghög – medskapande
 • Oceanhamnen – hållbarhet
 • Centrum – öppna upp för världen
 • Slottshagen – livskvalitet

Hela programmet med över 900 programpunkter hittar du på h22cityexpo.se.

Några snabba tips från oss:

Broschyrer riktade till målgrupper (fria att använda)

Invigning av Domen, Slottshagen

Under hela stadsmässan kommer socialförvaltningen att ha ett kupoltält i Slottshagen (vid Kärnan), ”Domen”. Den 30 maj, klockan 11.00 är det invigning av Domen, där du också kan få veta mer om intressanta programpunkter med sociala frågor.

 • 11.00 Öppningsceremoni med invigningstal från Julia Levliere, socialnämndens ordförande, samt Emelie Erixon, socialdirektör Helsingborg stad
 • 11.30 Programsläpp med mingel
 • 12.00-14.00 Speeddating med samtliga initiativtagare. Träffa socialförvaltningens kreativa initiativtagare och få en försmak på vad som väntar. Du kan bland annat höra mer om förundranspromenaden, snackebord, senilteatern, vänskapsbänkarna och mycket, mycket mer!
 • 14.00-18.00 Pyssel och kul för alla åldrar.

Skaparverkstad i Oceanhamnen

I Kämpens lokal i Oceanhamnen (Oceangatan 2) kommer vi att ha skaparverkstad under fem veckor. Där kan föreningar visa upp sin verksamhet, kreativa brukare visar upp sina alster och du är välkommen att skapa och återanvända med oss. Skaparverkstaden är en trygg oas i vimlet, där alla är välkomna att landa.

Sista veckan (27 juni-1 juli) flyttar Skaparverkstaden upp till Domen, som en del i temaveckan Jobb först.

Stadsvandring (walk and talk) om vägen från missbruk till arbete

Vad behöver staden erbjuda för att skapa motivation och stöd för att individer ska ta steget mot nykterhet och självständig försörjning? Gå en promenad med personer med egen brukarerfarenhet, se staden ur ett annat perspektiv och samtala om hindren och möjligheterna för socialt utsatta att återvända till samhällsgemenskapen.

Promenaderna går antingen på Söder (Gåsebäck-Söder-Oceanhamnen) eller i Centrum, klockan 10.00 eller 14.00, måndagar, onsdagar och fredagar alla veckor.

Mer information och anmälan

Inhabithon för framtidens sociala tjänster

Vi söker invånare som har idéer. Temafrågor: förebygga psykisk ohälsa, segregation och ungdomskriminalitet.

Kickoff på kvällen 17 juni. Söndag eftermiddag 19 juni får alla grupper pitcha varsin prototyp. Bästa idén kommer att testas på riktigt under hösten. Vinnarna kommer få möjlighet att fortsätta jobba med sin idé med stöd av socialförvaltningen och andra.

Mer information och anmälan.

Space to Innovate

Gå på upptäcktsfärd i den interaktiva digitala utställningen Space to Innovate och testa flera spännande välfärdsinnovationer.

Socialförvaltningens bidrag:

 • Om mej – app för delaktighet
 • Digital tolk
 • Sakernas internet (IoT)
 • SES – samarbete efter skilsmässa

Panelsamtal om Jobb först

Nu söker vi dig som genom ditt företag, din förening eller din organisation söker arbetskraft och samtidigt vill göra en social insats. Kom och samtala med oss den 30 juni, klockan 11.00 i Domen!

Vi vill lyssna in vad du som arbetsgivare behöver för stöd för att vara med och stötta individer mot ett självständigt liv.

Jobb först utgår från individens behov, förmåga och motivation att skapa en stabil tillvaro med rätt stöd. Genom att ha ett meningsfullt alternativ att gå till får individen en morot att öka sina nyktra timmar och förbereda sig för arbetsmarknaden.

Genom samverkan med frivilligorganisationer som erbjuder lågtröskelverksamheter kan individer använda sin kreativitet, träna upp sin arbetsförmåga genom struktur i vardagen och skapa ett alternativ till missbruk. Samtidigt ger staden stöd, motivation och möjlighet att söka sig vidare till studier, praktik och arbetsträning.

På stadsmässan H22 City Expo vill vi ta nästa steg genom att utöka samverkan med näringsliv och föreningar och tillsammans skapa fler möjligheter vidare för våra målgrupper. Detta gör vi genom att ställa frågorna vilket stöd arbetsgivare behöver för att kunna göra en social insats och vilket stöd individen behöver för att klara av ett jobb?

Medverkar i panelen och samtalet gör arbetsgivare, frivilligorganisationer, personer med egen brukarerfarenhet, socionomer och… du?

Mer om Jobb först

Snabbkurs i psykisk hälsa och bemötande av psykisk ohälsa

Under snabbkursen kommer du bland annat att få ta del av skyddsfaktorer för psykisk hälsa, riskfaktorer, risksituationer och varningssignaler för psykisk ohälsa. Du kommer även få med dig verktyg hur du kan prata med någon i din närhet som du är orolig för som kanske mår dåligt. Psykisk ohälsa ökar risken för självmord och därför kommer du får ta del av myter kring självmord.

Mer om snabbkurserna och anmälan

Tema i Domen: Snacka om livet 30 maj-12 juni

Välkommen till en plats där möten mellan människor, och samtal om livet står i centrum. Ta en paus från bruset utanför och upplev känslan av att vara nära livets väsentligheter. I en kravlös och inbjudande miljö blir du påmind om vad det innebär att vara människa och inspireras kring mening, hopp och tillit i ditt liv. Tillsammans skapar vi en medmänskligare värld.

Program för Snacka om livet

 • Att skapa meningsfullhet, 2 juni, klockan 18.00 – grunden för personligt ledarskap – Vi har alla ett behov av att skapa mening i våra liv. När vi vet vad som är meningsfullt i våra liv mår vi bättre och får lättare att prioritera, trots vardagens brus. Utifrån den japanska visdomen i ikigai och modern forskning förklarar föreläsningen vad som bidrar till känslan av meningsfullhet, varför den oftast ligger i att göra något för andra men att den börjar med den du innerst inne är.
 • Mening och inre resonans, 9 juni, klockan 17.30 – Vad fyller du ditt liv med som ger kraft och energi att engagera dig och skapar en känsla av att det du gör är viktigt och meningsfullt? Välkommen till en workshop där du utforskar dina meningsfulla möjligheter i livet utifrån kroppen, själen, relationer och naturen.
 • Förundranspromenad i Slottshagen, 30 maj-12 juni – Välkommen på en förundranspromenad i Slottshagens natur. Kom nära träden, fågelkvittret och sundsutsikten. Stanna upp och lägg märke till det storslagna i vardagen – förundras!
 • Wall of Hope <3 Slottshagen, 30 maj-12 juni – Välkommen att vara en del av Wall of Hope. Här får du chansen att dela med dig av det som ger dig hopp i tillvaron genom en bild, en tanke, ett citat eller något annat som du tycker att andra människor borde få ta del av. Här fångar vi upp hoppet – det som ger oss något att hålla fast vid när livet känns osäkert.

Tema i Domen: Bli en omtänksam helsingborgare 13-19 juni

 • Hållplats H22, måndag-fredag 13-17 juni, klockan 14:00 samt 18:00 – Kolla in H22 City Expo tillsammans med andra! I Slottshagen finns en hållplats för dig som vill möta upp andra och tillsammans gå på upptäcktsfärd på stadsmässan. De söker nu fler frivilliga som kan tänka sig att gå tillsammans med någon annan.
 • Snackebord, måndag-fredag 13-17 juni – Kom och ta en paus och slå dig ned vid ett snackebord och träna dig i att småprata med människor du inte känner med hjälp av olika småprats-tips över en fika.
 • Sällskapsspel, måndag-fredag 13-17 juni – Kom och spela ”Sällskapsspelet”, ett brädspel där du får gå i en ensam persons skor genom att klättra på stegar uppåt eller åka rutschkana nedåt. Målet för spelet är gemenskap! Efteråt kanske du kan undvika att vara någons rutschkana nedåt och istället vara en stege uppåt för någon du har i din närhet.
 • Middagsbord, måndag-fredag 13-17 juni – Vilka intressanta personer skulle du vilja äta middag med? Vad skulle du vilja bjuda på? Bjud in dina drömgäster till ett midsommarbord som vi dukar upp i Slottshagen! Kanske har du en tom stol vid ditt midsommarfirande som någon i ditt nätverk kan bjudas in till? Vi ger dig inbjudningskortet!
 • Omtänksam Helsingborgare, måndag-fredag 13-17 juni – Kom och lär dig mer om ofrivillig ensamhet, en stor utmaning i samhället. I vår oas i Slottshagen får du möjlighet att lyssna på berättelser om ensamhet från de som vet hur det är och i lugn och ro ta del av en kort utbildning på egen hand, som ger dig tipsen du behöver för att du i ditt vardagsliv med enkla medel ska kunna bidra till en mer omtänksam stad. Du får ett intyg med dig som visar att du är en Omtänksam Helsingborgare.
 • Att hjälpa någon annan, 15 juni 13.00-19.00 – Kom och möt ideella organisationer som ger en hjälpande hand till stadens invånare och få reda på vad de gör. Kanske finns det något som du skulle vilja engagera dig i. Att hjälpa någon annan ger dig en bättre hälsa och livskvalitet.
 • En omtänksam stad 2050, 18-19 juni 10.00-18.00 – Hjälp oss att ta fram modeller av hur “En omtänksam stad 2050”, där alla är med i gemenskapen, kan se ut. Under helgen den 18-19 juni i Slottshagen har du möjlighet att vara med och ta fram kreativa idéer om en alternativ framtid som ger alla möjlighet till gemenskap. Vi dukar upp material för att bygga, forma och göra modeller av en framtid i gemenskap. Hur kan vi forma framtiden så att vi nyttjar digitaliseringens fördelar men också skapar en framtid som ökar den sociala interaktionen och gemenskapen mellan människor?
 • Pratcaféet flyttar in i Domen 13-17 juni, varje dag klockan 12.00-19-00, med bland annat sällskapsspel och ”middagsbord”. (Pratcaféet har normalt öppet på torsdagar 12.00-19.00 i Helsingborgshems lokaler på Håkan Lundbergs gata 17.) Pratcaféet är en mötesplats dit alla invånare är välkomna! Här kan man ta en fika för ett rimligt pris och här pratar alla med varandra även om man ännu inte känner varandra.

Konferenser och föreläsningar (kräver anmälan)

Avbryt

Lämna en kommentar