Socialförvaltningen hyr träningslägenheter i Ödåkra

Socialförvaltningen har skrivit avtal med Rikshem om att hyra 48 lägenheter i två nybyggda hus på Plutogatan 9-11 i Ödåkra. Dessa är tänkta att bli träningslägenheter till vuxenverksamhetens målgrupper.

I träningslägenheter bor personer som är i slutskedet av sin rehabilitering, med mål att klara ett eget boende. Det rör sig i regel om tidigare missbruk, där personerna idag är drogfria, eller psykisk funktionsnedsättning. Personerna klarar sig själva i ganska hög grad. De har inget stort vårdbehov, men kan behöva stöd av personal i vardagen, med praktiska saker som att betala räkningar och sköta en lägenhet eller med att bryta sin isolering och hitta en ny gemenskap. För detta kommer det att finnas personal på plats varje dag.

– Det här är personer som har motivation att anpassa sig och ta sig tillbaka till självständighet. De är utredda av socialförvaltningen och bedömda att klara ett eget boende. Om någon skulle visa sig svikta finns det andra, mer personaltäta boendeformer för såväl missbruk som socialpsykiatri där de kan få det stöd de behöver, men det är sällan någon tvingas flytta. De flesta kan gå vidare till ett mer permanent eget boende efter ett till två år, säger Björn Wäst, chef för stödboendeenheten på socialförvaltningen.

Idag finns träningslägenheter dels utspridda i vanliga lägenhetshus runt om i staden och dels i större skala på Lägervägen på Fredriksdal. Kontraktet på de 30 lägenheterna på Lägervägen löper nu ut och husen i Ödåkra ska bland annat ersätta dessa.

– Det har fungerat väldigt bra på Lägervägen, så att avtalet där inte förlängs beror på att hyresvärden vill rusta upp hela området och då behövde vi ett annat långsiktigt alternativ

De boende kommer att flytta in på Plutogatan successivt under våren.

– Om det skulle uppstå några problem eller frågor får du gärna kontakta personalen på plats, eller mig, så ska vi lösa det på bästa sätt, men jag är övertygad om att det här kommer att fungera utmärkt. Det är i oftast lugnare i ”våra” lägenheter än i omgivningen i stort, menar Björn Wäst.

Socialförvaltningen kommer inom kort att ta kontakt med de som bor närmast boendet för vidare information.

 • Erika Rethy

  Hej!

  ”Om det skulle uppstå några problem eller frågor kontakta personalen på plats, eller mig, så ska vi lösa det på bästa sätt”
  Jag kontakta dig för att det har hänt något som jag tycker är allvarlig!
  Finns det någon telefonnummer som vi som bor så nära kan kontakta när vi ser något problem som är allvarligt? Är det bara Polisen som vi kontakta?

  Idag 2017-08-03, när jag promenerade med hunden på morgonen, då hörde jag en kvinna skrika från hennes balkong i ett av träningslägenheter på Plutogatan 9-11 . Huset som är närmaste till villaområde och på fjärde våning. Kvinnan kände sig hotad,höll balkongdörren, för att mannen ska inte kunna komma ut. Hon släppte dörren, hon har märkt att jag ser henne och började skrika att ”jag hoppar ner om du inte lämnar lägenheten.” ” Hoppa du så ringer jag till polisen.”- sade mannen till henne. Hon var med halva kroppen utanför balkongräcket, hon var på väg att hoppa. Jag sprang in till huset och bett min man att ringa till ansvariga. Jag kände oro och rädsla. Jag vill inte uppleva igen!!!

  • David Bergström

   Hej Erika!

   Det finns personal tillgängliga mellan klockan 8:00-20:00 på vardagar och klockan 8:00-17:30 på helger. Då kan man ringa på vid porten till hus nr 9. Övrig tid får man kontakta polisen.

   När det är så här akut som detta verkade är det bättre att ringa polisen direkt än att invänta personalen.

   Med vänliga hälsningar
   /Minna Loveng, sektionschef

 • Jennili Kyrk

  Hej om jag skulle vilja komma i kontakt med en av de boendena där, hur går jag tillväga då? Dvs om han vill ha någon kontakt. Mvh// J.Kyrk

  • David Bergström

   Hej Jennili!

   Ring kontaktcenter: 042-10 50 00, så kan de koppla dig vidare till personal på Plutogatan.

   Med vänliga hälsningar
   /David

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *