Socialförvaltningen ökar miljösatsningen

Stephan Thelandersson, miljöstrateg

Stephan Thelandersson, miljöstrateg

Socialförvaltningen har kvalificerat sig till Helsingborgs stads miljödiplom två år i rad. Men till i år har ribban höjts och nu krävs det att alla drar sitt strå till stacken för att det ska bli ett tredje diplom. Det innebär bland annat nya rutiner vid toalettbesök.

– Det största problemet som jag ser det är att vi förbrukar alldeles för mycket vatten, inte minst på Bredgatan, säger förvaltningens miljöstrateg Stephan Thelandersson.

För att råda bot på detta blir det nya riktlinjer från och med i dag när det gäller vattenförbrukningen. Det är framförallt toaletterna som förbrukar orimligt mycket.

– Vi spolar alltså bort 30 liter per person och dygn. Det är helt vansinnigt, dundrar Stephan.

Därför har ledningsgruppen nu beslutat att tillämpa den amerikanska modellen: ”if it’s yellow, let it mellow – if it’s brown, flush it down” (fritt översatt) ”nummer ett, inget skvätt – nummer två, låt gå”. Det innebär i praktiken att vi låter bli att spola efter ett mildare toalettbesök.

Den amerikanska förlagan

Den amerikanska förlagan

– Det kanske kan låta drastiskt och lite osvenskt, men det här är ju faktiskt en väldigt vanlig princip i andra länder. Det är märkligt att Sverige som i övrigt är ett föregångarland när det gäller miljötänk går tvärs emot på just den här punkten – av ren bekvämlighet, säger Stephan.

– Jag tror att det kan vara ovant för många i början, men man vänjer sig snabbt. Jag har redan börjat där hemma och det fungerar utmärkt, menar Dinah Åbinger, socialdirektör.

De nya riktlinjerna kommer att sättas upp på alla personaltoaletter på Bredgatan under nästa vecka. Än så länge är det undantag för våra besökstoaletter, men om testet slår väl ut kan det bli samma princip som gäller där inom kort.

– Jag tror att det finns en stor förståelse för att vi måste ändra en del invanda mönster i vår livsstil som inte går så bra in i ett hållbart samhälle i framtiden. Det här ligger helt i linje med visionen om den balanserade staden, säger Dinah Åbinger.

– Alternativet som jag ser det just nu för att nå ner till stadens riktlinjer i vattenförbrukning är att vi monterar ned duscharna i gymmet i källaren och låter personalen duscha hemma, men det är ju en tveksam lösning då vi krasst sett bara skulle flytta på problemet, konstaterar Stephan Thelandersson.

Men ingen regel utan undantag!

– Går du sist på fredagen rekommenderar jag att spola oavsett, avslutar Stephan.

Du kan läsa mer om vattenförbrukning här.

Så här kommer det snart att se ut på toaletterna på Bredgatan - fast på svenska så klart!

Så här kommer det snart att se ut på toaletterna på Bredgatan – fast på svenska så klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *