Tjänstledig åklagare blir socialnämndens ordförande
Vår invånarreporter Bengt Nilsson har pratat med socialnämndens nya ordförande Eleonora Johansson (M).
När vi träffades strax innan jul hade hon inte inlett sitt uppdrag än, men Eleonora Johansson (M) som tagit tjänstledigt från sitt jobb som åklagare för att ta över rodret efter Ann-Christine Borgman (MP) som socialnämndens ordförande svarade så gott hon kunde.
(Eleonora Johansson tillträde som kommunalråd i rådhuset den 1 november 2018 och i socialnämnden den 1 januari 2019)
Vad innebär missbruksvård i socialt arbete?
Att jobba med människor är vad socialtjänsten gör i allt sitt arbete. Ingen insats ska vara diskriminerande i sig. En insats ska ta sin utgångspunkt i individens egen kraft.
Ibland behöver du hjälp och då är det viktigt att kunna ge den hjälpen, men med respekt för den enskildes integritet, säger Eleonora Johansson.
Hur ser du på missbruksvård idag?
Med den bakgrunden jag har som tjänstledig åklagare har jag kommit i kontakt med människor som fått vård eller kontraktsvård och har skickats till olika hem för att få hjälp med sitt missbruk, där målet är att bli drogfri.
Verksamheten ska ta sin utgångspunkt ifrån individens självständighet och integritet. Sedan måste det finnas rutiner med ett humant perspektiv.
Är det viktigt med brukardelaktighet i det sociala arbetet?
Ja det tycker jag att det är, att människor som påverkas av beslut eller myndighetsingripande också får ha en röst i det.
Är det viktigt med sysselsättning för målgruppen brukare?
Ja det tycker jag att det är. Jag tror att alla människor i grund och botten mår bra av en meningsfull sysselsättning. Jag tror ingen människa mår bra av att inte vara behövd.
Vilka visioner har du på din post?
Det är en gigantisk fråga!
Uppdraget har två olika delar, där en del är myndighetsbeslut, enligt bland annat LVU (lagen om vård av unga) och LVM (lagen om vård av missbrukare) samt placeringar av andra slag.
Där strävar jag efter att vi ska ha rättssäkra och effektiva, legitimerade beslut som vinner respekt hos alla parter som är inne i det här. Och att vi har processer som går rätt till. Att vi följer de lagar som finns. Att vi ser de människor vi kommer i kontakt med.
I det politiska arbetet är det viktigt att du tror på människan. Att människan kan själv, men kan behöva lite extra stöd i perioder i livet. Då ska du få rätt förutsättningar att lyckas och kunna känna att vi tror på dig. Med andra ord en hjälp till självhjälp.
(Text: Bengt Nilsson)