Ungdomar ordnade Mini-MBU för ensamkommande

Några ungdomar från projektet MBU (Människan bakom uniformen) arrangerade i tisdags ett "Mini-MBU" för ensamkommande flyktingbarn i Helsingborg.

– Vi funderade på vad vi kunde göra för att hjälpa, nu när världen ser ut som den gör. Vi var på läger för MBU-ambassadörer i Borås och fick den här idén under en workshop. När vi kom hem utvecklade vi idén och genomförde den, berättar Elmedin Ajetovic, en av MBU-ambassadörerna.

Idén var helt enkelt att komprimera MBU-konceptet – där ungdomar en gång i veckan under tio veckor träffar bland annat räddningstjänst, polis och ambulanssjukvårdare för att lära sig om deras arbete – till en kväll på Brandorama. De 21 ensamkommande ungdomarna fick en föreläsning om brandkunskap, prata med en polis och ställa frågor, lära sig hjärt-/lungräddning och lära sig att släcka bränder med handbrandsläckare.

– Det här är ju saker som flyktingbarnen oftast inte har med sig från sina hemländer och det gjorde mycket nytta för dem att få lära sig hur det fungerar.

Ungdomarna delades in i tre grupper och tre tolkar hjälpte till i dialogen.

– Vi ambassadörer föreläste också och det var ovant att göra det via tolk, men det gick galant.

Nu ska arrangörerna utvärdera evenemanget och se vad de kan göra bättre till nästa gång.

– Vi fick många positiva kommentarer efteråt: ”Tack så jättemycket för att ni gjorde det här!” Det är den finaste kommentaren du kan få, ett tack! Vi vill absolut göra om det. Det var det bästa vi kunde göra i det här läget och jag är stolt över ambassadörernas insats, avslutar Elmedin Ajetovic.

Du kan följa MBU Helsingborg via Facebook.

Om MBU

MBU vänder sig till ungdomar 15-20 år och är ett samarbete mellan kommun, räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård. Du får ansöka till MBU, som kör en grupp per termin i tio veckor, en kväll i veckan. Syftet är att förebygga en negativ inställning mellan ungdomar och myndigheter. MBU startade i Göteborg och finns i flera kommuner runt om i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *