Värmande frukost för hemlösa

Söndagen den 3 november var den första av många frukostserveringar som Pingstkyrkan kommer hålla på söndagar 8:00-10:00, så länge det finns ett behov bland stadens hemlösa och socialt utsatta.

Klockan är 8:00 och dörrarna till LP Cornerstones lokal på Gåsebäcksvägen 10 öppnas upp för en värmande och god frukostservering åt stadens hemlösa och socialt utsatta. En söndagsfrukost som för många av oss är en självklarhet, något vi nästan tar för givet men som samtidigt är något som tidigare inte funnits för många andra i staden.

Jag pratar med initiativtagaren till denna frukost, Renée Dahl och ställer frågan var idén kom ifrån.
– Genom undersökningar av vad det finns för möjligheter för dessa människor idag. Jag har besökt Hemlösas hus, Värmestugan och Ria och fick då reda på att det inte finns ett enda ställe i Helsingborg som erbjuder frukost och en varm plats på just söndagar.

Renée tog sedan sin idé till pastor Gustaf Nyström, som i sin tur tog det med församlingsledningen som även de tyckte detta var en fantastisk idé och här står vi idag.

Det var ett välfyllt frukostbord med många variationer som välkomnande frukostgästerna och alla kunde äta sig mätta och belåtna, sitta en stund och samtala samt värma sig en stund.

När Renée får frågan hur gästerna kände för den första frukosten svara hon med ett leende.
– En stor tacksamhet och glädje. Vi kommer fortsätta med frukost servering så länge vi ser och upplever att det finns ett behov.

Vid vidare samtal kommer det även fram från gästerna att de upplever att staden saknar någon form av boende eller härbärge där alla är välkomna. Staden erbjuder idag Fenix, men där är det väldigt svårt att få plats då de endast erbjuder sex biståndslösa platser.

Renée har tidigare levt med missbruk, hemlöshet och socialt utsatthet och vet exakt hur det känns att vara utanför i samhället, och kanske är därför hon brinner lite extra för denna typ av arbete. Ett annat arbete som Renée håller i för just socialt utsatt är LP Helsingborg som också håller öppet i samma lokal på torsdagar mellan 18:00-20:00.

– LP pingstkyrkan Helsingborg är en härlig gemenskap för alla som lever eller har levt med någon form av socialt utanförskap. Här äter vi gemensamt, sjunger, lyssnar på livshistorier och bara umgås med varandra. Här möts alla av kärlek och glädje.

(Text och bild: Sandra Lindeos)

Varför finns det inte fler biståndslösa platser?

Björn Wäst, stadens hemlöshetsstrateg, svarar:

– Staden har valt att inte ha ett härbärge då det finns tydliga inlåsningseffekter med den typen av boende. Fenix har sex biståndslösa platser för målgruppen som kan sökas vid akuta situationer. Att få hjälp med boende genom staden är ett individuellt biståndsbeslut som grundar sig på den enskildes behov och egna förutsättningar att ordna sin boendesituation. Det är därför viktigt att alla som arbetar med målgruppen motiverar den enskilde till att i god tid ansöka om boende. Socialförvaltningen har en krisplan för att hantera hastig köld, snöstorm eller andra oförutsedda händelser och som kan aktiveras över dagen. När detta är aktuellt informeras stadens samverkansparters.

En längre intervju med Björn Wäst om hemlöshetsarbetet inför vintern kommer inom kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *