Vorta Drom stöttar familjer på Adolfsberg

Vorta Drom har funnits länge och varit till stor hjälp för romska familjer. I lokalerna på Adolfsberg driver man bland annat eftermiddagsskola. Men ordföranden Ivan Kuzhicov vill göra mer – och hoppas få med de kommunala förvaltningarna. Vår invånarreporter Tea Kemppainen har träffat Ivan och barnen från eftermiddagsskolan.

Att få bort ungdomarna från gatan och satsa på studier istället var ett av de viktigaste målen när den romska föreningen Vorta Drom startade. Då var problemen många och stora, inte minst var det en hel del ungdomar som dragits in i gäng och börjat använda droger. Få var de som gick färdigt skolan.
– Bland romer fanns det ingen tradition av att gå i skolan, det var väldigt få som fortsatte till gymnasiet. Många tjejer rymde och gifte sig tidigt. Detta och att många fastnade i droger ledde till att vi kände att vi tvungna att göra något, berättar Ivan Kuzhicov.

Det var i slutet av 1980-talet, sedan dess har det skett mycket. Tack vare eldsjälar inom kommunen har Vorta Drom fått möjlighet att vara pilotkommun för en rad olika projekt. Föreningen har bland annat haft fotbollslag och satsat på olika hälsofrämjande aktiviteter. Allt för att få barn och ungdomar att gå ”den rätta vägen” vilket också är vad Vorta Drom betyder.
– Många av barnen var överviktiga och det förekom mobbing, så vi ville få dem att röra på sig mer och skaffa sig intressen.

Viktigt att lyckas i skolan

Ett tag satsade man därför på olika prova på-aktiviteter. Alltifrån fäktning och yoga till mer traditionella sporter som kampsport och lagsporter. Och man har erbjudit läxhjälp och lovskola sedan länge. Vilket gett resultat.
– Idag ser det helt annorlunda ut. Ta vår satsning på tjejerna till exempel – idag är det en stor andel som fortsätter studera. Fler än de som hoppar av, menar Ivan.

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/4/sites/135/2021/05/laxhjalphojd-201x300.jpg

Arbetet fortsätter även om man redan fått gjort mycket. En viktig samarbetspartner är områdets skola, Vittra. Något vi får se direkt bevis på då rektorn dyker upp mitt under intervjun för att snacka om något.
– Arbetet med våra barn och ungdomar är viktigt och det är därför vi satsar på eftermiddagsskola flera dagar i veckan, förklarar ordföranden.

Pandemin har gjort det arbetet ännu viktigare. Dels hade man ett tag problem med att få barnen att gå till skolan, oavsett bakgrund, och där blev Votra Drom en viktig länk. Inte minst för alla dem som behöver studiero och kanske lite stöd i skolarbetet.

Förutom ungdomsarbetarna Fatima och Linda Makulova finns det tillgång till en specialpedagog när det behövs. Tanken är att alla barn i området ska kunna komma hit och få hjälp med skoluppgifter.
– Det kan handla om att man är en stor familj på liten yta, att det är svårt att kunna studera i lugn och ro. Eller att man behöver lite extra hjälp, säger Fatima Makulova.

Hon trivs oerhört med sitt jobb och kan precis som Linda tänka sig att fortsätta arbeta med barn.
– Jag vill arbeta med barn på förskola eller nåt, inflikar Linda.

Eftermiddagsskola hjälper barnen att komma ifatt

9-åriga Vanessa är en av dem som brukar komma till eftermiddagsskolan. För tillfället övar hon läsförståelse. Efter att ha läst en text pratar hon med Fatima vad den handlar om och sätter fokus på svåra ord.
– Jag brukar alltid vara här. Det är bra. I skolan är matte mitt favoritämne, berättar Vanessa Makulova.

Ytterligare två barn är i rummet.

https://media.helsingborg.se/uploads/networks/4/sites/135/2021/05/montana-300x201.jpg

Minstingen Montana lär sig vad olika djur heter på svenska medan 13-åriga Viktoria sitter framför sin bärbara dator och gör skoluppgifter.
– Det är skönt att sitta här och göra läxorna i lugn och ro, menar Viktoria Makulova.

Önskar att fler myndigheter vill mötas på neutral plats

Lokalerna på Adolfsberg är rymliga och Ivan önskar att de ska nyttjas till fullo. Inte minst vad gäller enskildas kontakt med myndigheter. Alltifrån handläggare från försäkringskassan till arbetsförmedlingen och andra instanser.
– Här är det mer avspänt och jag kan hjälpa till om det behövs.

Ivan Kuzhicov följer även med familjer till socialförvaltningen vid orosanmälan och dylikt. Det samarbetet är dock något han önskar mer av.
– Vi vill alla familjernas bästa, men tyvärr kan jag idag uppleva en större misstänksamhet, typ vad gör jag här, berättar Ivan.

– Det bästa är om vi alla kan samarbeta och i många fall vore det bättre om de socialarbetare som till exempel har med en familj att göra, skulle kunna träffas här. Det skulle inte bli så formellt då.

För hjälpa är det Vorta Drom vill – och ge både de romska familjerna som övriga barn i området rätt verktyg för framtiden.

  • Bild 1: Ivan Kuzhikov vill hjälpa folk att ta Den rätta vägen.
  • Bild 2: Viktoria Makulova, 13 år, använder datorn till skolarbetet.
  • Bild 3: Vanessa Makulova, 9 år, brukar komma till eftermiddagsskolan och få hjälp av Fatima Makulova.
  • Bild 4: Montana och Linda Makulova läser en bok tillsammans.

TEXT OCH FOTO: TEA KEMPPAINEN

Avbryt

Lämna en kommentar