Vi uppmärksammar internationella suicidpreventionsdagen

Helsingborgs stad kommer att uppmärksamma den internationella suicidpreventionsdagen den 9 september (officiella dagen är den 10 september). Våra instruktörer i första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA) kommer att stå på H22-paviljongen vid Kungstrappan och prata om suicidprevention och första hjälpen vid psykisk ohälsa under dagen. Våra gula vänskapsbänkar kommer också att vara bemannade.

Årligen dör omkring 1200 personer av suicid i Sverige. Ytterligare omkring 300 fall brukar registreras där det funnits misstanke om självmord men där avsikten inte kunnat styrkas. Helsingborg hade 25 självmord år 2019.

Första hjälpen-instruktörer sprider kunskap om psykisk ohälsa

När: Fredagen den 9 september, klockan 10.00–16.00
Var: H22-paviljongen, Kungstrappan

För mer information, kontakta:
Instruktörerna för Första hjälpen till psykisk hälsa
E-post: metodstod.vuxen@helsingborg.se

Vänskapsbänkarna – ”Ett hej kan rädda liv”

Helsingborgs stad vill även uppmärksamma dagen genom att sex lokala ambassadörer delar med sig av sina personliga erfarenheter av psykisk ohälsa och självmord. Åtta bänkar, så kallade ”vänskapsbänkar”, i centrala Helsingborg har målats gula för att symbolisera psykisk ohälsa och uppmuntra till samtal mellan människor.

Genom att våga fråga, våga berätta och våga lyssna förebygger vi självmord. Berättelserna kommer främst att publiceras på sociala medier och på kampanjsidan helsingborg.se/vanskapsbankarna.

På bild: fem av våra sex ambassadörer för Vänskapsbänkarna, Åsa, Annette, Fanny, Joakim och Rebecca.

Den 9 september kommer 3 vänskapsbänkar att vara bemannade av volontärer som informerar om suicidprevention och MHFA-utbildning som lär dig hur du bäst tar kontakt och inleder första hjälpen till psykisk hälsa. I samband med detta tillfälle erbjuder Helsingborgs stad ett utbildningstillfälle som riktar sig till allmänheten, 2-3 november med 15 platser.

Anmäl dig till MHFA-utbildning.

Bänkarna som kommer vara bemannade finns i Slottshagen, på Furutorpsplatsen och på Gustav Adolfs torg.

För mer information, kontakta:
Therese Richardsson, samordnare för suicidprevention
E-post: Therese.Richardsson@helsingborg.se

Minnesstund för de som avlidit av missbruk och/eller psykisk ohälsa

Den 10 september anordnar Kamratföreningen G7 en minnesstund för de vänner som har lämnat oss. Ta med en filt och en picknick-korg.

När: 10 september, klockan 11.00.
Var: G7-bänken Slottshagen

Avbryt

Lämna en kommentar